Hoe herken je de "slachtofferrol" bij mensen

Gepubliceerd op 5 november 2021 om 00:47

Foto: slachtoffer spelen

Sommige mensen kunnen zo ontzettend vermoeiend zijn en al je energie opzuigen.

Dat heeft een rede dat komt vaak door mensen die zich altijd maar slachtoffer voelen van elke situatie of probleem in hun omgeving en zij kunnen daar uren over blijven praten totdat je er moedeloos van word. 

Slachtoffer spelers kunnen slecht omgaan met de realiteit want dit is niet hoe ze willen dat dingen zijn. Hierdoor kunnen ze hun eigen waarheid verzinnen, knippen en plakken vanalles aan elkaar en de waarheid zoals zij het dan zien kunnen ze ook echt zelf geloven. Of ze weten prima dat dit niet de waarheid is, maar hoe vaker ze dit verhaal vertellen, hoe meer ze er zelf in gaan geloven en hopen dat degene die luisterd dit.ook doet. Hoe dan ook, ze creëren en verdraaien een situatie waarbij ze een eigen versie van de waarheid creëren en die versie ligt vaak ver af van het werkelijke verhaal.

Lees hieronder hoe je iemand kan herkennen die altijd het slachtoffer is in zijn of haar ogen

Slachtofferrol deel #1:

De persoon wie zichzelf als slachtoffer bestempeld gaat altijd anderen de schuld geven. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat hij of zij zich niet zo prettig voelt die dag Of door iemand die zich niet wil aanpassen aan zijn of haar wensen, of omdat iemand een punt achter de relatie zet. Een persoon die de slachtofferrol speelt zal ten aller tijde de oorzaak bij een ander neerleggen. Financiële problemen komen nooit door hunzelf het heeft dan te maken met de economie of in deze tijd komt het door de coronacrisis.

Slachtofferrol deel #2:

Als je iemand bijvoorbeeld dit uit gaat spreken, dan moet je opletten en moet er een alarmbel afgaan: “joh, geld is toch niet belangrijk”. Vaak merk je dat wel, zeker in welke context het word gezegd en dan weet je vaak meteen dat iemand zijn of haar straat aan het schoonvegen is. Wat deze personen eigenlijk aangeven is: mijn geld is op, en ik heb geld nodig. En omdat ze er niets aan (kunnen) veranderen gaan ze proberen de schuld bij een ander te leggen. Vaak worden ze zielig gevonden en geholpen. Ze spannen je graag voor hun karretje en wassen hun handen in onschuld.

Slachtofferrol deel #3:

Klagen over alles en iedereen is vaak de meest sterkste conclusie dat hij of zij zich als slachtoffer gaat opstellen. Het altijd maar steunen en kreunen over alles wat ze meemaken en wat er niet goed gaat in hun leven. Maar vaak hebben ze niet in de gaten dat hun leven een puinhoop is door het geklaag! Het contante gezeur gaat niets oplossen namelijk. Het zorgt alleen voor pure negatieve energie. Dus blijf dan ook ver uit de buurt van personen die alleen maar kunnen klagen over vanalles en nog wat behalve over hun zelf. Waar je mee omgaat word je mee besmet is het gezegde.

En kijk eens om je heen is het je niet opgevallen dat zeurende mensen nooit alleen zijn ze trekken namelijk andere zeurende mensen aan? Weet je ook waarom? ‘Jij denkt natuurlijk dat wat jij meemaakt erg is? Maar wacht maar tot je hun verhaal hoort erger kan niet!”

Hoe ga je hier dan mee om?

Als je in je omgeving te doen hebt met slachtofferrol spelers, zorg dan dat je altijd blijft praten over wat er wél goed gaat in hun leven. Maar onthoud goed dat slachtoffers in de eerste plaats gemotiveerd moeten worden om zichzelf te willen veranderen. Deze techniek gaat pas werken als ze zelf de oorzaak van hun zogenaamde ‘lijden’ bij zichzelf gaan zoeken en ophouden het in de schoenen van een ander te willen schuiven.

Wil zij of hij niet luisteren en blijft deze de schuld bij anderen in de schoenen leggen, goedpraten of blijven ze klagen? Zorg dan dat je onmiddellijk afstand gaat nemen van deze personen. Als iemand niet de moeite wil doen om te veranderen in hun negatieve gedrag dan gaat het jouw alleen maar enorm veel energie kosten! En je kunt die energie beter aan jezelf besteden of aan je gezin.

Ben je dit aan het lezen en betrap je jezelf er op dit moment op dat je toch ook best wel veel klaagt? Probeer dan eens om 7 dagen lang niet te steunen en te kreunen over alles en iedereen. Doe het niet hardop en ook niet in je gedachtes. Je zult het verschil gaan voelen


Help ons !!

Help Independent-News in de lucht te houden met een donatie zodat deze pagina kan blijven bestaan ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.