Van Zelst van het Red team: mondkapjesplicht terug: 'En quarantaine na positieve test'

Gepubliceerd op 20 oktober 2021 om 11:39

Foto: Marino van Zelst van het Red team ©Tilburg University

Urgentie gevoel van corona bestrijden moet terug komen

Dat zegt de Tilburger Marino van Zelst de cijfertjes chef van het RedTeam tegen Omroep Brabant. Dinsdag werd meteen duidelijk dat het aantal besmettingen in Brabant afgelopen week met 42 procent is omhoog is gegaan. “Deze extreme stijging moet snel worden ingedampt.” Hij is dan ook voor om een snelle persconferentie  te plannen en wil dat de mondkapjesplicht zo snel mogelijk terugkeert.

Afgelopen week zijn er opnieuw hoge 2884 nieuwe besmettingen geconstateerd alleen al in onze provincie. Vorige week stonden er nog maar 2019 nieuwe besmettingen op de Brabantse teller. “Ik zie dan ook echt niet waarom dit nu snel zou gaan dalen.”

De 31-jarige Van Zelst maakt deel uit van het RedTeam, het team paniek rondom corona dus. Deze club met tal van zogenoemde deskundigen geven ongevraagd en soms ongefundeerd advies over de coronacrisis. Het doel van het Redteam is duidelijk: de Nederlandse corona-aanpak moet kritisch benaderd worden. Daarnaast is van Zelst infectieziekten-modelleur (oftewel als cijferkoning en grafieken maker) en is hij werkzaam bij de Wageningen Universiteit.

Een nieuw boek aan maatregelen inzetten is volgens Van Zelst nu niet de manier. “Het draagvlak voor de maatregelen is op dit moment veel te laag geworden. Als je nu in een persconferentie gaat zeggen dat het toch niet zo lekker gaat en met hele zware maatregelen komt zoals bijvoorbeeld een lockdown, gaat dat heel raar en verkeerd overkomen. aangezien je de vorige keer hebt gezegd dat haast alles weer kan.” (85 procent van de mensen is gevaccineerd)

Terug naar basisregels van 2020

Wel is hij aan het pleiten voor het opnieuw invoeren van de mondkapjesplicht. En bij hij dat de overheid volgens hem in een persconferentie echt weer moet gaan hameren op basisregels. “Testen als je klachten hebt en gewoon in quarantaine gaan als je corona hebt (en niet nog even uiteten gaan of zo). Dat gebeurd gewoon bijna niet meer op dit moment.” Ook zou een gevaccineerde gewoon in quarantaine moeten gaan als hij contact heeft gehad met een besmet persoon. En ventileren mag als het aan van Zelst ligt ook veel vaker genoemd worden.

Zijn we inmiddels niet immuun geworden voor dit soort (nutteloze) adviezen? Anderhalf jaar lang Terroriseerde demissionair minister Hugo de Jonge van VWS de burgers immers met de basismaatregelen, dit deed hij bij tientallen persconferenties. van Zelst heeft ze de afgelopen persconferentie niet gehoord over de basis regels zegt hij. En volgens hem de keer daarvoor ook niet. Dit soort maatregelen helpen echt als je ze goed gebruikt, aldus de cijfer specialist!

Druk is hoog ik in de ziekenhuizen

“Vorig jaar konden we de zorg nog even uitstellen. Dat moeten we op dit moment niet meer willen. Een groot deel zijn ze nu nog aan het inhalen”, dat weet van Zelst. “Het is nu passen en meten. Een aantal operaties wordt alweer afgezegd. Het zorg systeem staat onder enorme druk.”

Meer vaccineren is volgens de wetenschapper niet de oplossing op korte termijn. “Natuurlijk is het geweldig als mensen zich toch nog laten vaccineren. Daar moet je flink druk op zetten. Maar je hebt niet meteen beschermd dat duurt een flink aantal weken”, weet hij.

'Niet prikken' is geen optie

Jos van de Sande, hij is het voormalige hoofd infectieziektenbestrijding bij de GGD Hart Voor Brabant, hij denkt dat er geen draagvlak meer is voor het dragen van de mondkapjes. "Je kunt niet alles zomaar doen wat je zou willen als overheid, dat gaat de bevolking echt niet meer pikken. De overheid moet toegeven dat ze de maatregelen te vroeg hebben afgeschaald." Hij pleit voor meer handhaving van de QR-code in de horeca en om volop in te zetten op het prikken van onze jongeren.

(zodat ze nog meer menstruatie klachten, spasmen, ontstoken hartzakjes kunnen krijgen, de onderzoeken van het vaccineren van 6 mnd tot 12jr zijn al bezig bij Pfizer. We weten dus eigenlijk al dat deze er gaan komen, maak je gordel maar vast allemaal het word een zware tijd voor ongevaccineerden).


Help ons !!

Help Independent-News in de lucht te houden met een donatie zodat deze pagina kan blijven bestaan ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.