Italië doet een Sywert, De corona commissaris verduisterd geld mondkapjes

Gepubliceerd op 19 oktober 2021 om 14:15

Foto: De Italiaanse coronacommissaris Domenico Arcuri © corriere.it

Italiaanse coronacommissaris verdacht van verduisteren van miljoenen euro's bij opnieuw een mondkapjeszwendel

Domenico Arcuri de coronacommisaris van Italië, die vanaf het begin van de pandemie in Italië werd aangestuurd als de commissaris voor het in en aankopen van beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, ligt onder de loep. Er loopt een groot onderzoek tegen hem naar  het verduisteren van miljoenen euro's en het misbruiken van zijn ambt.

Het gaat om 800 miljoen mondkapjes  die uit China afkomstig zijn zij vormen de bron van het onderzoek naar coronacommissaris Domenico Arcuri. De voormalig zakenman kocht de mondkapjes in, deze mondkapjes die na keuring niet aan de normen bleken te voldoen, Hij betaalde hiervoor een bedrag van 1,25 miljard euro aan publieke belasting gelden.

Bij deze deal zaten Italiaanse bedrijven die hebben opgetreden als tussenpersonen, zij hebben tientallen miljoenen euro's aan commissie opgestreken aan deze deals. Inmiddels werden de afgelopen maanden nog acht andere betrokkenen onderzocht.

De belangrijkste van hen is Mario Benotti, hij is journalist van de publieke omroep Rai in Italië, al is hij daar al een enkele tijd met verlof. Het onderzoek richt zich voor het overgrote deel op de relatie tussen Arcuri en Benotti, die ervan wordt verdacht op te hebben getreden als de contactpersoon tussen de coronacommissaris en de Italiaanse bedrijven.

De twee hadden tussen januari en mei 2020 constant contact, 1.282 keer via telefoontjes en berichten, totdat Arcuri vanaf 7 mei abrupt stopt en niet meer reageert op de voorstellen van Benotti, die bezig was om nieuwe handel in sneltesten, handschoenen en mondkapjes voor te stellen aan Arcuri.

Een groot deel van de 800 miljoen mondkapjes, die inmiddels ingenomen zijn, bleken volgens het Italiaanse OM zelfs gevaarlijk te zijn voor de gezondheid van burgers. Behalve dat er beslag gelegd werden op de mondkapjes die over waren werd ook beslag gelegd op huizen, een (boot) Jacht van ongeveer acht ton, motoren en luxehorloges, volgens de autoriteiten is dit allemaal aangekocht met het onrechtmatig bij de deal verdiende geld. In totaal nam de Guardia di Finanza goederen ter waarde van 69,5 miljoen euro in beslag.

Politiek ligt het gevoelig

Arcuri werd in aan het begin van de pandemie in februari 2020 aangesteld als coronacommisaris door de vorige premier, Giuseppe Conte. Eind 2020 kwamen de eerste verdachtmakingen en onderzoeken naar corruptie rondom de aanschaf van mondkapjes van de grond. Toen Mario Draghi het begin van dit jaar als nieuwe premier aantrad, liet hij Arcuri dan ook direct vervangen voor een nieuwe coronacommissaris.

Het besluit om Arcuri te vervolgen komt maandag precies na de lokale verkiezingen naar buiten, dit tot woede van extreemrechtse politici Giorgia Meloni en Matteo Salvini, die waren al langer sceptisch over het handelen van Arcuri. Zij hebben de rechtbank ernoo dit moment van beschuldigd dat het moment politiek gemotiveerd is.

Arcuri was geliefd bij de Vijfsterrenbeweging en bij de centrumlinkse Partito Democratico, deze zaten destijds ook in de regering. Door nu pas te besluiten om hem verder te vervolgen en dit pas na de  verkiezingen naar buiten te brengen, zou de rechtbank de aangeloten partijen stemmen hebben willen besparen.

Ondanks het besluit hem te vervolgen is er ook goed nieuws voor Arcuri: het Openbaar Ministerie besloot de aanklacht voor corruptie niet te gaan voeren. De aanklachten van het verduisteren en ambtsmisbruik worden de komende maanden natuurlijk nader onderzocht, en als we pech hebben in een doofpot gestopt.


Help ons !!

Help Independent-News in de lucht te houden met een donatie zodat deze pagina kan blijven bestaan ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.