Kinderbijslag bevriezing gaat er niet komen

Gepubliceerd op 14 oktober 2021 om 11:25

Foto: teskst kinderbijslag ©google

Bevriezing van de kinderbijslag gaat er niet komen

Er lag een kabinetsplan om de komende jaren te bezuinigen als het om de kinderbijslag gaat, er was steun voor in de Tweede Kamer, maar de plannen stranden in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit een rondvraag van RTL Nieuws.

Per kwartaal van de kinderbijslag krijgen ouders met kinderen tot en met 17 jaar deze betaling. Op dit moment zijn er in totaal twee miljoen mensen die elk kwartaal een bedrag krijgen. De bedragen van de kinderbijslag zijn tussen de 223,37 en 319,10 euro per kwartaal per kind.

Het komt door de inflatie

De normale gang van zaken is dat dit bedrag elk jaar aangepast word aan de inflatie en meestal komt er dan een paar euro per maand bij. Maar het demissionaire kabinet van nu wil de kinderbijslag in 2022 en 2023 niet indexeren maar bevriezen.

In de plannen van het kabinet staat ook dat in 2024 de kinderbijslag met 1,4 procent zal stijgen. Maar op dit moment is de inflatie al 2,7 procent dus is dat veels te laag en is het goed nieuws dat de eerste kamer dit niet steunt.

Met de bezuinigingen van zo'n 100 miljoen euro wil het kabinet de dienstverlening en de ict bij het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaan verbeteren. Demissionair minister Wouter Koolmees staat er positief tegen over het zou slechts om een paar luttele euro's per maand gaan, dat zijn zulke lage percentages Koolmees denkt niet dat dat een heel groot verschil voor ouders zal maken het is tenslotte maar een paar euro.

Steeds meer kinderen groeien op in armoede

Maar volgens PvdA-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk is dit onzin, hij is een van de kamerleden die zich verzet tegen dit absurde plan. “op dit moment zijn er een miljoen mensen in Nederland die helaas moeten leven in armoede. Van de ene kant wil de ministerie van Sociale Zaken minder kinderen in armoede laten opgroeien, en aan de andere kant bezuinigen ze op de kinderbijslag, De bezuiniging gaat om 17 euro per kind per jaar. Maar bij mensen die niet veel te besteden hebben, helpen alle kleine beetjes en is elke euro missen te veel.”

De gevestigde orde zoals de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU in de Tweede Kamer steunen het absurde plan van Koolmees. Daar hebben zij op dit moment een meerderheid. Maar in de Eerste Kamer zijn ze vele malen minder enthousiast en is die meerderheid ver te zoeken. De Tweede Kamer gaat aanstaande dinsdag stemmen over het kabinetsplan. Maar als het aan de Eerste Kamer ligt gaan deze plannen er niet komen


Help ons !!

Help Independent-News in de lucht te houden met een donatie zodat deze pagina kan blijven bestaan ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.