Boodschappen fors duurder, blijkt uit onderzoek

Gepubliceerd op 13 oktober 2021 om 13:17

Foto: gevulde boodschappen mand ©Mikado welzijn

Boodschappen zijn tijdens de eerste negen maanden van 2021 flink duurder geworden.

Het gaat met name om frisdrank, bier, voedsel in blik en pot, verzorgingsproducten en schoonmaakartikelen deze stegen dan ook echt fors in prijs. 

Dat is nu gebleken uit een inventarisatie van marktonderzoeker GfK, daar schrijft het AD over. De genoemde producten stegen met meer dan vijf procent. Dat is dan ook voor bijvoorbeeld dierenvoeding en frisdrank. De prijzen van brood en banket gingen ook omhoog met meer als drie procent.

Dat boodschappen flink duurder zijn geworden heeft een oorzaak, dat komt volgens landbouweconoom Koos Gardebroek van de Wageningen Universiteit door de extreme vraag naar landbouwproducten zoals groente, fruit maar ook granen. Hij heeft een vergelijking gemaakt met de huidige huizen- en energiemarkt. "De vraag ligt zo ontzettend hoog, maar je kunt niet in één keer duizenden nieuwe woningen of energievoorraad tevoorschijn toveren. Dat zelfde geldt dus ook voor onze basisgrondstoffen voor ons voedsel zoals plantaardige olie, groenten en granen."

Gardebroek verwacht dan ook dat de boodschappen de komende maanden nog verder in prijs omhoog zullen gaan. "Ik denk dat een gemiddeld huishouden op jaarbasis honderden euro’s extra kwijt zal zijn", dat zegt hij tegen het AD. "Supermarkten willen dit uiteraard liever niet, maar ze gaan er niet aan ontkomen ze moeten de gestegen prijzen door berekenen naar de consument anders gaan zij het ook niet redden. Dat is wat je nu ziet gebeuren. En bij overmaat van ramp komt ook nog de energiecrisis, en de klimaarcrisis er bovenop."


Help ons !!

Help Independent-News in de lucht te houden met een donatie zodat deze pagina kan blijven bestaan ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.