330.000 slachtoffers van sexueelmisbruik in Franse katholieke kerken

Gepubliceerd op 5 oktober 2021 om 12:09

Foto: Westgevel van de Notre-Dame van Parijs ©wikipedia

Bij veel Rooms-Katholieke Kerken in Frankrijk zijn tussen 1950 en 2020 meer als 330.000 kinderen seksueel misbruikt.

Zo ver we nu weten waren 216.000 van hen het slachtoffer van priesters en andere gelovigen. Dat staat in een representatief rapport van een Franse onderzoeksnureau, het rapport is vanochtend gepresenteerd. Het ging vooral om jongens tussen de 6 en 15 jaar die hier slachtoffer van zijn geweest.

De kerk is hiermee verantwoordelijk voor 4 procent van de slachtoffers van seksueel misbruik in die tijd in Frankrijk. Het onderzoek is volledig op archiefmateriaal van de kerk gebaseerd, en door rechtbanken, politie, en op interviews met getuigen van het seksueel misbruik. Een persoon van de onderzoekscommissie gaf eerder dit jaar al aan dat ze getraumatiseerd was door de wreedheid en  sadisme/satanisme waarmee het geweld gepaard is gegaan.

Afgelopen zondag was er al bekend dat er 115.000 priesters en andere gelovige functionarissen in de Franse Rooms-Katholieke Kerk sinds 1950 er 2900 tot 3200 pedofiel waren, dit wil dus niet zeggen dat ze allemaal pedofiel waren.

Hervorming nodig in de kerken

In het onderzoeks rapport wat 2500 pagina's telt staan 45 zogezegde aanbevelingen. Het onderzoeksteam zegt dat een goede en grondige hervorming van de katholieke kerk echt nodig is dit om seksueel misbruik in de toekomst te kunnen voorkomen.

Al zijn de misbruikzaken niet van nu want de meeste misbruikzaken speelden tussen 1950 en 1969. In de jaren van 1970 tot 1990 zie je dan ook een aanzienlijke daling in de hallen van seksueel misbruik. Volgens de onderzoeks comissie zou dat komen doordat de kerk toen minder belangrijk zou zijn geworden bij de mensen en er minder mensen, dus ook veel kinderen, niet meer naar de kerk toe ging. De afgelopen jaren is er weinig tot geen verschil en is zijn de misbruikzaken binnen de kerk op een stabiel niveau gebleven, maar elke misbruik is er een teveel.

Mensen moeten nu niet gaan denken dat er nu geen problemen meer zijn, dat zegt commissievoorzitter Sauvé tijdens de presentatie van het rapport. "Het probleem is er en blijft er. Er moet sprake worden van een zerotolerance beleid, maar zoals veel mensen wel weten binnen de kerk beschermen de gelovige en mensen elkaar", zei Sauvé.

Bisschoppen persoonlijk aansprakelijk voor het leed van de kinderen

De Franse commissie is op dit moment klaar met het onderzoek wat 2.5 jaar heeft geduurd. Er waren  22 mensen bij betrokken, onder wie juristen, historici, sociologen en theologen.

2.5 jaar geleden werd er besloten tot instellen van een commissie dit nadat paus Franciscus de goed eman ging uithangen en had gezegd dat bisschoppen persoonlijk aansprakelijk gesteld zouden gaan worden voor het wegmoffelen van de misbruikzaken. Hij heeft zelfs een wet gemaakt die medewerkers van de kerk de verplichting geeft om seksueel misbruik te melden als ze weten dat het gebeurd. Ook zijn de consequenties.en straffen voor plegers veel zwaarder geworden.


Help ons !!

Help Independent-News in de lucht te houden met een donatie zodat deze pagina kan blijven bestaan ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.