Ontslag Keijzer is voor Rutte III een zielig record er zijn inmiddels elf bewindslieden vertrokken

Gepubliceerd op 27 september 2021 om 00:54

.Foto: kabinet Rutte ©ANP

Het ontslag van Mona Keijzer als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat is het kabinet-Rutte III waarbij meer mensen verloren zijn gegaan dan met Lubbers III,

de vorige recordhouder met de hoeveelheid vertrokken bewindspersonen is Lubbers. Op de website van Parlement.com staat Rutte III op elf, dat is er een meer dan de CDA-premier Lubbers.

Anne Bos, is onderzoekster bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Zij verteld tegen de NOS dat er overeenkomsten tussen Rutte III en Lubbers III zijn. "Nadat het kabinet Lubbers III demissionair werd, verlieten ook veel bewindslieden het kabinet vanwege een baan elders."  

Na het aftreden van kabinet Rutte III waarbij zij demissionair doorgingen is in het afgelopen jaar de teller snel opgelopen: Eerst minister Eric Wiebes die bij de val van het kabinet over de toeslagenaffaire zijn biezen heeft gepakt, in de tijd daarna traden er nog eens zes kabinetsleden op om verschillende redenen. In de afgelopen drie jaar zijn er vier kabinetsleden vertrokken.

De eerste die vertrok van kabinet Rutte 3 was minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra, dat was aan het einde van de derde maand nadat het kabinet was aangetreden op 26 oktober 2017. Hij zou gelogen hebben over een samenkomst met Poetin op een buitenverblijf van de President van Rusland..

Een dik jaar later was het staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid die aftrad omdat zijn ministerie cijfers over zware delicten door asielzoekers niet juist had gemeld. "Daarmee heb ik de Kamer foutief geïnformeerd", gaf Harbers toendertijd toe.

Toeslagenaffaire en gezondheidsklachten gekker kun je het niet krijgen

In december 2018 werd staatssecretaris Menno Snel van Financiën de allereerste bewindspersoon die de laan uit werd gestuurd door de toeslagenaffaire. Snel kon niet ontkennen dat de menselijkheid niet de eerste prioriteit was, met name de werkwijze van de Belastingdienst.

Toen waren er nog Twee ministers die afscheid namen vanwege gezondheidsklachten. Eerst was dat de burn-out van Bruno Bruins van VWS dit gebeurde aan het begin van de "coronacrisis", Nog geen jaar later vertrok zijn opvolger Tamara van Ark, ze beweerd nekklachten te hebben.

De nieuwe demissionaire minister van Economische Zaken Bas van 't Wout, hij was de eerste die Van Ark als staatssecretaris Van Ark op Sociale Zaken opvolgde en daarna de drukke agenda van minister Wiebes op zich nam, maar hij wordt momenteel dus ook tijdelijk door iemand anders vervangen vanwege een burn-out.

Dat er zoveel bewindslieden vertrokken zijn vanwege gezondheidsklachten begint ook op te vallen, vindt Bos. "Het kan natuurlijk pure pech zijn dat mensen iets onder leden hebben, kijk maar naar Ollongren wat daarmee is gebeurd. Maar met een zware en drukke baan als minister is het ook bijna onmogelijk om goed te herstellen."

Nieuwe baantjes carrousel

Afgelopen zomer zijn er ook twee demissionaire bewindspersonen vertrokken zij hebben een nieuwe baan hadden gevonden. Deze personen zijn D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en haar collega Van Nieuwenhuizen, Hun abrupte vertrek leidde tot diverse vraagtekens bij Kamerleden, omdat ze nog enkele weken mocht aanblijven is het vrijwel duidelijk dat ze lobbyist zou worden voor het kabinet.

Weggestuurd, Staande voet ontslagen

Deze maand moesten drie bewindslieden om diverse politieke redenen vertrekken. Buitenlandminister Kaag is afgetreden dit is gebeurd omdat ze als eerstverantwoordelijke minister voor de evacuatie uit Afghanistan door de TweedeKamer recht werd gezet, ze kreeg een motie van afkeuring opgespeld. Haar defensiecollega Ank Bijleveld had aangegeven wat er ook zou gebeuren zij hoe dan ook aan zou blijven, maar compleet voor gek gezet door Kaag trad zij een dag later ook af, precies hetzelfde als Van Thijn die in 1994 het had gedaan nadat zijn collega Hirsch Ballin was opgestapt.

Heg vertrek van Keijzer

Het wegsturen  van Keijzer heeft zeer zeker te maken met hoe de zaken in Den Haag zijn opgesteld, stelt Bos tegen de NOS. "We hebben een collegiaal bestuur dus het is heel belangrijk dat er onderling goed wordt samengewerkt en dat is ook opgenomen in het reglement van orde van de ministerraad. De eenheid van beleid moet voorop staan. Voordat iemand gedwongen wordt om te vertrekken spelen er dikwijls al andere zaken."


Help ons !!

Help Independent-News in de lucht te houden met een donatie zodat deze pagina kan blijven bestaan ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.