Mislukt, nog steeds geen doorbraak in de formatie

Gepubliceerd op 19 september 2021 om 12:49

Foto: Rutte, Hoekstra, Kaag ©ANP

Geen doorbraak in de kabinetsformatie

Het hutje op de hei, en even weg van het Binnenhof, dat de partijleiders van VVD, CDA en D66 samen met informateur Johan Remkes hebben gehouden op het enorme landgoed in hartje Hilversum, heeft tot nu toe niet geleid tot een doorbraak in de kabinetsformatie. "We hebben heel erg goede gesprekken gehad, maar we zijn er ook over uit dat wij nog niet uitgesproken zijn", zei Remkes in de persconferentie.

Informateur Remkes had het voortouw genomen voor het formatie weekend na de hextische week in Den Haag. Het aftreden van ministers Sigrid Kaag (D66) en Ank Bijleveld (CDA) hebben ervoor gezorgd dat de druk om een nieuw kabinet te vormen nog moeilijker is geworden.

Door deze vervelende week voelden veel kabinetsleden die zijn betrokken meer urgentie om er nu voor te zorgen dat er stappen worden gezet in de formatie, en dat mag ook eindelijk wel eens gaan gebeuren het is nu namelijk al halfjaar na de verkiezingen. "Iedereen beschouwt het echt als urgentie dat er snel een kabinet gevormd gaat worden", dat zei demissionair premier Rutte gisteren.

Minderheidskabinet heeft een reële kans

Op hetzelfde moment veroorzaakte het vertrek van Kaag en Bijleveld 'veel politieke pijn', en heeft het de gesprekken behoorlijk bemoeilijkt, zegt informateur Remkes.

Het 'weekendje op de hei' moest voor een doorbraak gaan zorgen en de eerste stap zijn in het vormen van een minderheidskabinet. Maar die doorbraak is er tot nu toe nog niet gekomen.

Komende week liggen de gesprekken stil, dit komt ivm Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Volgende week maandag praten de partijen verder met elkaar, zegt Remkes. 

De aankomende week willen de betrokken partijen wel afspraken gaan maken met alle andere partijen over de regeringsplannen voor 2022, die op Prinsjesdag gepresenteerd zullen worden. Dat zegt Rutte. Sophie Hermans, zij is op dit moment de (waarnemend) fractievoorzitter van de VVD, en gaat daarvoor met de partijen in gesprek.

Verzuurde verhoudingen

De formatie verliep de afgelopen maanden slecht. Onderhandelingen met GroenLinks en de PvdA, die alleen samen willen regeren, wilde niet vlotten en mislukte, en ook de gesprekken over een nieuw kabinet met de ChristenUnie werd een flop.

De vorige informateur, Mariette Hamer, noemde het proces waar de partijen inzitten 'zeer onbevredigend'. De verhoudingen tussen de partijen zijn tijdens de onderhandelingen nog meer 'verzuurd'.

Uiteindelijk hebben ze oud-minister Johan Remkes aangesteld informateur in de hoop dat hij wat kan gaan betekenden voor de partijen, Remkes staat bekend als 'puinruimer': hij is er in zijn lange carrière meerdere keren in geslaagd om bestuurlijke crisissen op te lossen, al lijkt het nu dus ook weer uit te draaien op een mislukking of een minderheids kabinet wat uiteindelijk niet fatsoenlijk gaat werken.


Help ons !!

Help Independent-News in de lucht te houden met een vrijwillige donatie ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.