Ook Bijleveld (CDA) stapt op na crisisberaad partijtop

Gepubliceerd op 17 september 2021 om 15:14

Foto: Demissionair minister Ank Bijleveld (CDA) © parlement.nl

Demissionair minister van Defensie Bijleveld (CDA) treedt na crisisberaad toch af

De aftreding is gebeurd na de motie van afkeuring tegen Bijleveld (CDA) en Kaag (D66). Ze is na minister van Buitenlandse Zaken Kaag de tweede bewindspersoon die opstapt vanwege de mislukte evacuaties uit Afghanistan.

Binnen het CDA ontstond veel onrust en ze snapte niet dat Bijleveld gisteren haar positie wilde behouden. Daarom heeft er waarschijnlijk een crisisberaad van de partijtop plaatsgevonden: ministers Grapperhaus (Justitie) en Bijleveld (defensie) werden vanmorgen niet bij de ministerraad gezien en partijleider en minister van Financiën Hoekstra heeft na enige tijd de vergadering verlaten.

Tolken die nog in Afghanistan verblijven

Gisteren sprak Bijleveld, nog voordat er over de moties van afkeuring werd gestemd, dat zij wat er ook zou gebeuren dan toch zou aanblijven. Zij liet in een statement weten: "Het kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er diverse dingen niet goed zijn gegaan. Wat bij mij voorrang heeft zijn het in veiligheid brengen van tolken die op dit moment nog in Afghanistan zijn."

Mede door de steun van regeringspartij ChristenUnie kreeg de motie gelukkig een meerderheid.

Kaag trad gisteren al af

D66-leider Kaag stapte gisteren na de stemmingen dan ook meteen op als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Ook zij kreeg een motie van afkeuring aan haar broek van de Kamer voor de stromachtige evacuatieoperatie, waar Kaag eerstverantwoordelijk minister voor is geweest. "Een minister moet zijn plek weten als het beleid wordt afgekeurd", dat is wat ze met tranen in de ogen zei over haar besluit op te stappen.

Voor Kaag wordt op dit moment een vervanger gezocht in VVD-kringen. Nu neemt demissionair minister De Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) de taken zolang over tot er een vervanger is gevonden. Over de positie defensie die Bijleveld als demissionair minister heeft gehad is nog niets bekend.


Help ons !!

Help Independent-News in de lucht te houden met een vrijwillige donatie ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.