Schilderij met gekleurde vlakken in Eerste Kamer kost halve ton

Gepubliceerd op 16 september 2021 om 10:19

Foto: Het kunstwerk van een halve ton ©eerstekamer.nl

Na de inmiddels beroemde ’klimwand’ in de Tweede Kamer, heeft ook de Eerste Kamer nu ook een eigen kunstwerk waarmee veelbl eerste kamerleden aan het pronken zijn.

Deze creatie met verschillende kleuren zoals roze, groen en oranje gekleurde vlakken achter het spreekgestalte is een flinke kostenpost volgens een woordvoerder van de senaat kost is het een halve ton die uit de belastingpot komt. „Hulde voor de artistieke bolleboos die de leegte in z’n werk weet op te krikken tot het gewicht van een halve ton”, reageert FVD-senator Theo Hiddema.

„Toch beter dan die muur met modder”, sneert voormalig VVD-Kamerlid Han ten Broeke refererend aan ’kunst’ in de Tweede Kamer. Veel mensen snappen niet dat een dergelijk werk een halve ton moet kosten om zo een regering gebouw op te leuken. Zo vragen sommige mensen zich af of de gekleurde vlakken niet als vloerkleed moesten worden gebruikt, of dat een wandkleed kopen bij een "simpele winkel" niet veel goedkoper was geweest en dus de gewone burger niet voor de hoge kosten op hoeft te hoesten.

De tijdelijke verhuizing van de Eerste- en Tweede Kamer is er flink wat belastinggeld uitgegeven om het nieuwe parlement mooie ’kunst’ cadeau te doen. „Onafhankelijke adviseurs hebben een keuze gemaakt”, vertelt een woordvoerder van de Eerste Kamer over de (verschrikkelijk lelijke dure) keuze, het mag wat kosten lijkt wel „Het dagelijks bestuur van de Eerste Kamer heeft na een aantal overleggen voor dit kunstwerk gekozen.” Dat heeft volgens de zegsman zo'n kleine 50.000 euro gekost.

Symbool voor de politiek moet je uitstralen’

Voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer is helema blij en vereerd, dat blijkt uit zijn reactie aan de telegraaf. „Je plaats in de zaal bepaalt je beeld van het werk. Zodra je een andere plaats inneemt, zie je het van een andere zijde. Dat staat voor mij symbool voor de politiek. We kijken naar hetzelfde kunstwerk, maar uiteindelijk zien we allemaal iets anders. Samen met elkaar zien we het geheel.”

Bruijn zegt tegen de telegraaf dat er geen enkele twijfel was. „ het was een unanieme keuze  op het voorstel van Navid Nuur die ons wist te overtuigen met zijn presentatie van een werk dat 21e eeuws is en tegelijk zeer herkenbare stukken bezit die met de 17e eeuwse plenaire zaal aan het Binnenhof verbonden staat.”

Senator Theo Hiddema (FVD) heeft zo zijn eigen heerlijke opvattingen. „Dit lelijke gedrocht heeft zijn plek te danken aan angst bij politici: ze willen niet voor onmodieus en conservatief doorgaan. Als de artiest hier beter op had ingespeeld had er nog wel een tonnetje ingezeten.”

Hiddema kan zich wel een voorsteling maken hoe de gekleurde vakken als kunstwerk zijn verkocht aan de politice (zonder smaak). „Dit is geen banale beddensprei! Dit is klaarblijkelijk een sierkleed dat Wijdere Verbanden symboliseert. Hulde voor de artistieke bolleboos die zo de leegte in z’n werk weet op te krikken tot het gewicht van een halve ton.”

Hompen klei aan de muur 

Eerder was er het kunstwerk in de tijdelijke Tweede Kamer die ook al een hoop stof deed opwaaien. Mensen snappen niks van de hompen klei die tegen de wand zijn aangegooid en dan ook nog eens 200.000 euro hebben gekost. Veel kamerleden zien er een klimwand in (Dus kom op Rutte wees een sportief). Het is een kunstwerk van Jos de Putter die probeerde het Hollandse landschap na de bootsen door aarde, klei en zand te gebruiken in de achterwand. Zijn idee achter dit kunstwerk is dat de aarde mee kijkt, dat verteld de kunstenaar over zijn werk.


Help ons !!

Help Independent-News in de lucht te houden met een vrijwillige donatie ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.