Horeca wil niets te maken hebben met de QR code

Gepubliceerd op 13 september 2021 om 10:26

Foto: Dirk Beljaars ©KHN

Het kabinet heeft afgelopen weekend het besluit genomen om corona-toegangsbewijzen verplicht te maken voor onder andere musea en horeca.

Koninklijke Horeca Nederland ziet het handhaven van deze maatregelen niet zitten. Dirk Beljaars, voorzitter van (Koninklijke Horeca Nederland) KHN, is er niet van onder de indruk hij lacht om de plannen van het kabinet. Volgens hem zijn de aankomende maatregelen eerder een verzwaring dan een versoepeling. Het probleem begint zoals hij zegt bij de nachthoreca. Die moet in tegenstelling tot de rest van de ondernemers in de branche op slot blijven. Beljaars vindt dat puur ‘discriminerend’, maar dat is volgens hem niet het enige probleem. Het testen voor toegang is voor de horeca-ondernemers natuurlijk ook helemaal geen pretje.

Die verplichte QR codes moeten allemaal gecontroleerd worden en daar heb je personeel voor nodig. “En die mensen zijn er niet, want op dit moment is er een gigantisch personeelstekort”, foetert Beljaars. “En áls je ze al zou aan kunnen nemen voor deze taak, is dat een kostenpost waar geen extra omzet tegenover staat dus lijd het tot verlies.”

Geen handhaving nodig

Daar bovenop is het na 1 oktober ook nog de coronasteun die stopt, wat volgens Beljaars ook nog eens een flinke trap na is. “Als je de steun stopt zet, zeg je in feite: er is geen pandemie meer  dus je kan je normale bedrijfsvoering uitvoeren. Maar Horeca ondernemers die normaal tot twee of drie uur open zijn, zien hun openingstijden nog verder beperkt worden, er moet dus iemand komen die bewijzen controleert en de nacht horeca moet maar helemaal dichtblijven. Er is geen draagvlak meer en dat zal tot veel onvrede en onrust gaan leiden.”

Volgens Beljaars is het voor 99 procent zeker dat er ‘duizenden ondernemers zullen zijn die niet gaan handhaven’. Beljaars geeft aan dat dat niet alleen op de QR-codes zal zijn, maar ook op de openingstijden die nog steeds zijn opgelegd, openingstijden die nog steeds tot maximaal twaalf uur gelden.


Help ons Independent-News in de lucht te houden met een vrijwillige donatie ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Remy stam
3 maanden geleden

ik hoop dan ook dat de koninklijke horeca z'n poot stijf houd

Wim Van der valk
3 maanden geleden

En nu poot stijf houden. Toon eens ballen te hebben. Ps rutte en de jong nooit meer bedienen in elk restaurant.