Thierry Baudet vandaag in de recht bank hij sleept YouTube voor de rechter

Gepubliceerd op 1 september 2021 om 09:19

Foto: Thierry Baudet (FVD) ©NOS ANP

Forum-leider Thierry Baudet is het zat en sleept YouTube voor de rechter.

Dat doet hij omdat diverse video's, ook een speech van hem in de Tweede Kamer, door YouTube van het platform zijn verwijderd. Deskundigen denken niet dat de zaak kans van slagen heeft, maar ze zijn het er wel mee eens dat de macht positie van dit soort grote platforms aan banden zou moeten worden gelegd.

In het fragment van Baudet wat is verwijderd is de inbreng te zien tijdens een debat die de Tweede Kamer over de coronamaatregelen aan het voeren was. Baudet spiegeld dan de maatregelen van de regering in verband met een scenario uit 2010 van een Amerikaanse filantropische stichting.

'Chinese griep en totale controle'

In zijn inbreng geeft hij aan dat de pandemie gebruikt wordt om de (wereld)bevolking te onderdrukken. Baudet vergelijkt corona daarmee en dat is zijn goed recht. Hij heeft corona een andere naam en noemt het 'de Chinese griep' en zegt erbij dat wereldleiders dit gaan gebruiken om totale controle te kunnen krijgen over hun eigen bevolking, en hoe gek het ook klinkt, het lijkt te gebeuren.

YouTube gooide het fragment van het platform af. Afgelopen week werden er zelfs een paar andere campagnefilmpjes van Baudet verwijderd. Alleen omdat hij al politiek leider is zou dit niet toegestaan moeten worden.

Advocaat Douwe Linders staat aan de zijde van Forum bij in het kort geding. "Onze eis is dat YouTube alle fragmenten moet terugplaatsten van de rechter. Puur al omdat het gaat om het belang van het publieke debat. En misschien nog een belangrijker punt: de vrijheid van meningsuiting van politici." 

'Censuur Censuur Censuur'

Het laten verdwijnen van video's is volgens de advocaat een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. "Makkelijk gezegd: censuur", zegt Linders. "Het gaat hier om een politicus die in de Tweede Kamer een speech geeft hoe hij het ziet. Het is in een democratische rechtstaat van het grootste belang dat Kamerleden kritisch kunnen zijn op overheidsbeleid en dat mensen dat ook kunnen horen."

Platformen als YouTube en Facebook zijn volgens Linders veels te groot en te dominant en ze spelen een belangrijke rol in het publieke debat en het informeren van mensen. "Of je het nu met de inhoud van Baudet eens bent of niet; de mening van een Tweede Kamerlid en zelfs fractieleider van een oppositiepartij kan niet zomaar verwijderd worden."

Deskundigen en advocaten volgen de zaak met veel interesse, dat blijkt uit een bericht van RTL Nieuws die een rondgang hebben gemaakt. Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat gespecialiseerd in deze soort zaken, hij betwijfekd of dit echt censuur is, zoals Baudet en zijn advocaat zouden beweren. 

"Het vrijwel zeker dat het een inperking van de vrijheid van meningsuiting is. Maar het verschil zit hem erin dat het fragment nog wel terug te vinden is op de site van de Tweede Kamer, dus is de conclusie van censuur een tandje te zwaar."

Communicatie Richtlijnen 

Een woordvoerder van Google, waar YouTube onder valt, wil niet reageren op  ons over het kort geding. "We gaan niet in op individuele gevallen, maar video's die op YouTube worden geplaatst moeten voldoen aan onze communicatierichtlijnen. Die maken we voor iedereen inzichtelijk."


Help Independent-News in de lucht te blijven met een vrijwillige donatie ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.