'Iedereen heeft de kans gehad zich te laten vaccineren' Aldus Hugo de Jonge

Gepubliceerd op 28 augustus 2021 om 12:00

Foto: REMKO DE WAAL © ANP

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge laat op twitter weten dat we op het punt zijn aangekomen dat iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren. "Maar nog niet iedereen heeft die kans gegrepen", schrijft hij. 

Meer als 12,5 miljoen Nederlanders hebben één of twee coronavaccins gehad, dus nu zijn ruim 10 miljoen mensen volledig gevaccineerd. Dit is gebleken uit de meest recente cijfers van afgelopen zondag. Volgens demissionair minister Hugo de  Jonge worden nog steeds 80.000 eerste prikken gezet in een week, de helft van deze vaccinaties worden gezet door Prikken zonder Afspraak. Hij laat via twitter weten dat de opkomst momenteel 85 procent is, dus dan weten we dat ook weer. 

deltavariant

De coronavaccins geven evenveel bescherming en werken goed tegen ziekenhuis- en ic-opnames na een besmetting met de deltavariant van het virus als na besmetting met de alfavariant, stelt het RIVM op basis van onderzoek met Nederlandse vaccinatie- en ziekenhuiscijfers.

De kans om als volledig gevaccineerd persoon na besmetting opgenomen te worden in het ziekenhuis is twintig keer lager dan voor een niet (volledig) gevaccineerd persoon. De kans om op een ic te belanden, is als volledig gevaccineerde 33 keer kleiner. De coronavaccins die in Nederland worden gegeven beschermen gemiddeld voor 95 procent tegen ziekenhuisopnames en voor 97 procent tegen ic-opnames na besmetting met de deltavariant.

Effectiviteit daalt gelukkig niet

Bovendien blijkt uit de analyses dat de effectiviteit van de vaccins in de eerste maanden na de vaccinatie nauwelijks daalt. Het instituut vermeldt echter wel dat in de eerste vier maanden van de vaccinatiecampagne slechts maar 1 miljoen mensen gevaccineerd werden (inmiddels staat de teller op 10 miljoen volledig gevaccineerden). De effectiviteit van de vaccins om ziekenhuis- en ic-opnames te voorkomen wordt daarom blijvend geanalyseerd.


Help Independent-News in de lucht te blijven met een vrijwillige donatie ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.