Ziekenhuizen kampen met mensen die corona ontkennen

Gepubliceerd op 25 augustus 2021 om 11:21

Foto: ©bnnvara

Ziekenhuizen hebben last van mensen en patiënten die corona ontkennen, het is een klap in het gezicht naar de zorgmedewerkers.

Door heel het land hebben Nederlandse ziekenhuizen moeite met ernstig zieke patiënten of familieleden die beweren dat corona niet bestaat. Het werk van zorgverleners wordt steeds lastiger doordat deze coronaontkenners soms verbaal geweld gebruiken en zich niet willen laten testen.

Met rondvragen van het AD blijkt dat hier zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen er last van hebben dat zij geconfronteerd worden met coronaontkenners. Unithoofd van de intensive care van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) Tanja Hak: “Van geliefden van patiënten die met (ernstige) coronaverschijnselen in het ziekenhuis moeten worden geholpen of worden opgenomen, krijgen wij geregeld te horen: ‘Zeg maar wat hij echt mankeerd, want corona bestaat niet’.” Zo houden coronaontkenners eigenlijk altijd voet bij stuk, hoe levensbedreigend of gevaarlijk de situatie ook is. “Zelfs als je mensen op de buik plaatst voor de beademing, zeggen zij nog steeds corona bestaat niet" aldus Hak.

Boze patiënten

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heef ook ‘boze patiënten die het onze collega’s niet makkelijk maken door onze aanwijzingen niet op te volgen’. Woordvoerder Sandra de Jong: “Dit is voor de collega’s die het afgelopen coronajaar zoveel ellende voorbij hebben zien komen een klap in het gezicht.”

In andere ziekenhuizen, zoals in het Amsterdamse OLVG, komt het ontkennen van het virus eigenlijk niet voor. De coronapatiënten die worden opgenomen zijn niet, of onvolledig, gevaccineerd. Andere ziekenhuizen, waaronder het Amsterdam UMC, hebben last van patiënten die geen coronatest willen doen. De arts moet dan op een andere wijze aan kunnen tonen dat er sprake is van covid.m door bijvoorbeeld een bloed test.

Zeer ongemakkelijke situaties’

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt het beeld te herkennen dat er ‘zeer vervelende situaties ontstaan tussen ‘niet gevaccineerden en gevaccineerde en medische professionals’. “Dat kan tot vervelende momenten leiden,” aldus woordvoerder Wouter van der Horst. “Dat wil niet zeggen dat iedereen die zorg nodig heeft, ongeacht hoe de patiënt erin staat om niet gevaccineerd te zijn, kan rekenen op hulp.”


Help Independent-News in de lucht te blijven met een vrijwillige donatie ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.