Medicijn tegen coronavirus op komst: “Hopelijk in najaar al pilletje in apotheek”

Gepubliceerd op 23 augustus 2021 om 17:44

Medicijn tegen coronavirus op komst: “Hopelijk in najaar al pilletje in apotheek”

Als alles meezit, kunnen mensen die symptomen van corona vertonen voor eind dit jaar nog de apotheek binnenstappen om een pilletje dat het virus afremt. “Net zoals je om een doosje antibiotica gaat”, zegt viroloog Johan Neyts van de KULeuven.

Het is voor het eerst hebben we een middel dat je niet preventief beschermt, zoals een vaccin, maar je ook kan genezen als je al besmet bent. En niet onbelangrijk, het medicijn met de naam sotrovimab  draagt de handdruk van Neyts zijn team.

Sotrovimab, EMA is positief

De Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft een positief advies verstrekt over het coronageneesmiddel sotrovimab. Het geneesmiddelenbureau spreekt zich wel nog niet uit over een eventuele marktvergunning. Daarvoor loopt parallel nog een zogenaamde rolling review.

Sotrovimab (ook gekend als VIR-7831 of GSK4182136), dat ontwikkeld werd door GlaxoSmithKline en Vir Biotechnology, is een middel dat zich aan de uitsteeksels van het coronavirus hecht. Op die manier verhindert het medicijn dat het virus de lichaamscellen binnendringt.

Het EMA oordeelt nu dat het middel gebruikt kan worden bij alle COVID-patiënten vanaf 12 jaar die geen extra zuurstof nodig hebben en geen risico lopen op een ernstig ziektebeeld. Sotrovimab wordt toegediend via een directe infusie in een ader.

Het advies komt er na tussentijdse analyse van het geneesmiddel waaruit blijkt dat sotrovimab het risico op hospitalisatie of overlijden met 85 procent vermindert in vergelijking met een placebo. Slechts 3 van de 291 proefpersonen die het middel kreeg, werd in het ziekenhuis opgenomen en/of overleed. In de placebogroep was dat het geval bij 21 van de 292 patiënten.

Het EMA stipt nog aan dat de meeste waargenomen bijwerkingen mild of matig van aard waren. Wel moet er uitgekeken worden voor mogelijke allergische reacties.

Wanneer het middel een marktvergunning krijgt, is nog niet duidelijk.


Help Independent-News in de lucht te blijven met een vrijwillige donatie ⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.