Klimaat drammers razen maar door, nu krijgt de koe de schuld

Gepubliceerd op 19 augustus 2021 om 11:50

Foto: ©ANP

Klimaatdrammers, nu is de koe schuldig

Na meerdere schaamtes.die wij zouden moeten hebben na het vliegen en de diesel komt nu de  vleeshuiver. Maar gelukkig is er nu geen veganistisch tromgeroffel. Het gezeik na het laatste VN-klimaatrapport, blijkt loos alarm. „Het is onzin”, zegt onderzoeker Frank Mitloehner. „Iedereen die echt erin gelooft dat we het klimaat gaan redden door te stoppen met vlees eten, komt van een koude kermis thuis.”

Heerlijk oud-hollands de koeien die heerlijk grazend in de ochtendzon staan. Er een toch geen rust gevender beeld van Nederland te bedenken? Maar als het aan de klimaat drammers ligt is dit niet voor lang meer, ze worden steeds luidruchtiger de groep veganisten en klimaatridders en drammers. 

’Er is een wereld oorlog tegen vlees (eten) begonnen’, dat zegt de Britse krant The Telegraph deze week. Het is wel een kloppend beeld, de aanvallen tegen de dieten stapelen zich op. Eerst wilde de klimaatpaus Ed Nijpels ons overtuigen om maar twee keer vlees per week te eten. Toen financierde de Noorse miljardair en het kan niet anders, veganist Gunhild Stordalen de internationale EAT Lancet campagne tegen dierlijk eiwitten. En afgelopen week last but not least kwijlde een deel van de media dat de biefstuk nu echt in de ban zou moeten. Want dat zou het laatste IPCC klimaatrapport beweren met de onderzoeken diezijn gedaan.

Activisme rukt op


„Echte nonsens!”, zo reageert de Duitse wetenschapper Frank Mitloehner vanuit Californië, verbonden aan de UC Davis universiteit. „Dit IPCC-rapport gaat over het landgebruik en hoe we er verstandig mee om moeten blijven gaan omdat het vruchtbare grond betreft. Het is een minuscuul zijpaadje betreft voeding. Maar er is nergens te bekennen dat de VN het advies om van vlees af te stappen zou geven. Helemaal nergens staat beschreven: let’s go vegan! Dat zou compleet onverantwoord zijn.”

We weten als mensen verdomme wel wat de grootste uitstoters zijn. En toch willen sommigen jullie aanpraten dat je je bieftukkie moet laten staan. Het is pure activisme, geen wetenschap.”

Kringloop

De koe vormt absoluut geen gevaar voor het klimaat, legt Mitloehner uit. „De uitstoot van methaan door herkauwers is een andere cyclus dan de CO2-uitstoot door auto’s, schepen en vliegtuigen. De methaan die de koe via vooral boeren in de atmosfeer vrijlaat, is afkomstig uit gras en onkruid die eerder datzelfde broeigas uit de lucht hebben gehapt. Dit is een dichte kringloop, zonder dat er netto CO2 bij komt. Dat is compleet anders dan de gestage ophoping van CO2 door verbranding van fossiele brandstoffen in auto’s en ander verkeer.”

Martin Scholten, directeur Animal Sciences aan de Wageningen Universiteit, Vrijwel alle collega’s reageerden onthutst over het veganistische gezeur die journalisten aan het IPCC-rapport gaven. ,,Ik begrijp dat de slogan lekker bekt: minder vlees, minder emissie en dus geen klimaatprobleem. Maar er klopt niets van. Als je de mensen alleen plantaardig wil laten eten, heb je nog vele malen méér landbouwgrond nodig dan er überhaupt beschikbaar is in de wereld.”

Broeikasgassen

Waarom is toch zo'n vleeshaat? Misschien zijn het de fouten van VN-voedselorganisatie FAO uit 2006. In het rapport Livestock’s Long Shadow stelde zij dat landbouw meer als 18% van alle broeikasgassen uit zouden stoten. ’Meer nog dan transport wereldwijd’. Het was Mitloehner die de FAO terecht wees. „er was gebleken uit onderzoek dat ze bij de voeding de uitstoot van de complete keten van het platteland tot op het bord hadden berekend. Maar bij het transporteren alleen de brandstof. Er werd niet gekeken naar de fabricage van auto’s of olieplatforms. Er werd van eenug een olifant gemaakt.”

De FAO kwam er op terug en rectificeerde. Maar de boze ogen waren al gezet. „Iedereen die ook maar slecht wilde spreken over onze mooie landbouw ging met die cijfers aan de haal en verdraaide ze”, zegt de Duitser. Inmiddels spelen er wel meer belangen mee. Er groeit een enorme industrie rond vleesvervangers, het is niet te eten en ongezond in verband met chemische toevoegingen maar ja er zit geen vlees in.

Unilever is er ook in gestapt en pas geleden ging het veganistische Beyond Meat naar de beurs. Mitloehner: „Er zijn nu dus belanghebbenden die de anti-vleesverhalen in elk geval nooit zullen tegenspreken omdat ze anders financiëel achteruit gaan.”

Westers Rijkelui


Toch is de vega-hype vooral voor westerse rijkelui, dat merkt Kees Blokland als directeur van Agriterra, de ontwikkelingsorganisatie die wereldwijd agrarische coöperaties helpt oprichten. „Zuidelijke boeren zijn juist gelukkig als zij vlees en zuivel op tafel kunnen zetten. De gezondd nutriënten in vlees zorgen voor goede, sterke kinderen en een betere ontwikkeling van hun hersenpan. Misschien kunnen wij wel ietsjes minderen, maar over de hele wereld zal de vleesconsumptie toenemen door de groei van de wereldbevolking.”

Koe dankbaar zijn

Er is zelfs en reden om de koe dankbaar te zijn. „Van alle landbouwgrond ter wereld bestaat 70% uit marginale grond”, zegt Mitloehner. „Dat wil zeggen het is te arm voor akkerbouw. Alleen herkauwers zoals koeien zijn in staat om het gras wat er groeit om te zetten tot voor mensen eetbaar voedsel. Wie ook maar denkt dat we geen veehouderij nodig zouden hebben, heeft geen idee waar die mee bezig is en al helemaal geen verstand van ons voedselsysteem.”

De koe is gewoonweg geen klimaatgevaar, ze verdient eerder een voetstuk het is een prachtbeest. 

En wij eten gewoon ons biefstukje!!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.