Molotovcocktail bij journalist naar binnen gegooid

Gepubliceerd op 19 augustus 2021 om 11:00

Foto: Willem Groeneveld ©Sikkom

Al langere tijd wordt hij bedreigd en geïntimideerd: journalist Willem Groeneveld van de Groningse lokale nieuwssite Sikkom.

Woensdagnacht werden één of zelfs meerdere molotovcocktails zijn huis in gegooid. De politie neemt de zaak hoog op en is op zoek naar de mogelijke daders, Willem Groeneveld is een journalist van SIKKOM.

Er ontstond een fikse brand in zijn huis. Groeneveld en zijn partner wisten zelf het vuur te blussen en zijn ongedeerd geblevem. 

Het platform SIKKOM van Willem Groeneveld maakt onderdeel uit van NDC Mediagroep. Groeneveld heeft als journalist al enkele jaren (verkeerde) praktijken van woningverhuurders aan de kaak gesteld, het gaat dan om verhuurders die het niet zo nauw nemen met de regels. Maar hij strijkt tegen de haren in van vele mensen in Nederland.

Adresgegevens journalist gedeeld

De politie is bezig met een onderzoek en wil nog niets loslaten over de eventuele aanleiding. "Natuurlijk nemen we dit soort incidenten zeer serieus", zegt een woordvoerder van de politie.

Volgens Dagblad van het Noorden werden eerder adresgegevens van Groeneveld op internet rond gestuurd.

Afgelopen week zei Groeneveld nog in een interview met Villamedia, een website over journalistiek, dat hij vaker over zijn schouder kijkt als hij door de stad loopt ivm met dreiging. Hij kreeg volgens hem al eerder te maken met intimidaties en bedreigingen en ook zijn ruiten werden in 2019 al eens ingegooid met stenen. Dat zou te maken hebben met stukken die hij had gepubliceerd. 

Het is onduidelijk of het voorval van afgelopen nacht hiermee te maken heeft, wat wij wel weten dat deze "Willem Groeneveld" soms zeer irritant aanwezig is en zich nu als "journalist" in de zielige hoek laat zetten.

30 fietsen voor de deur

Vorig jaar zomer kreeg Groeneveld te maken met intimidatie: een vastgoedondernemer plaatste zo'n  30 fietsen voor zijn deur. De ondernemer zou dit hebben gedaan omdat hij boos was dat Groeneveld een artikel had gepubliceerd over het weghalen van die fietsen bij zijn bedrijf, omdat ze volgens Groeneveld 'in de weg stonden'. Maar ze stonden gewoon op openbaar terrein.

In de Groningse gemeenteraad zijn al vaker vragen gesteld over de bedreigingen en intimidaties aan het adres van Groeneveld. De Politieke partijen van de gemeenteraad wilden weten welke (hulp) maatregelen er getroffen konden worden om de persvrijheid van Willem Groeneveld te beschermen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.