Genderhysterie gaat door, Gouden kalf word genderneutraal

Gepubliceerd op 19 augustus 2021 om 10:04

Foto: Het Gouden Kalf. © ANP

Gouden Kalf word genderneutraal: ‘Het oude onderscheid tussen man en vrouw is niet meer nodig’

Aparte prijzen voor mannelijke acteurs en vrouwelijke actrices is vanaf nu verledentijd, het begin is er gemaakt bij de jaarlijkse uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival (NFF)., Van 24 september tot en met 2 oktober in Utrecht, doen acteurs (m/v/x) mee voor de winst van een Gouden Kalf in de nieuwe categorieën beste hoofdrol en beste bijrol.

‘Al een eeuw lang wordt er geen verschil gemaakt in andere categorieën zoals: scenario, regie, camera, teveel om op te noemen’, dat zegt NFF-directeur Silvia van der Heiden in een interview met de Volkskrant. ‘Dit was het moment, de Hoogste tijd dat dit ook voor acteurs gaat gelden.’ Het festival veert mee met een maatschappelijke tendens. ‘We willen prestaties niet op basis van Gender Beoordelen, maar op kwaliteit en vakmanschap. Dit sluit tevens aan bij het feit dat sommige mensen het niet altijd prettig vinden om als man of vrouw aangesproken te worden, maar om gezien te worden zoals wie ze zijn.’


Bij de prijzen voor acteerprestaties in de categorie dramaserie (voorheen: televisiedrama) is er vanaf nu geen onderscheid meer tussen man en vrouw, deze categorie word ook genderneutraal. Helemaal bijzonder omdat vanaf dit jaar de Categorie: beste bijrol voor het eerst met een Kalf beloond gaat worden. Wat ook nieuw is in deze editie van het Gouden Kalf is een prijs voor de beste hoofdrolspeler in een korte film.

Het aanpassen van 's lands meest interessante filmprijzen ging al door de wandelgangen. Onder de honderden mensen die mogen stemmen is in november een peiling gehouden over de nieuwe acteer-Kalveren. Dat Nederland hier mee akkoord gaat komt omdat enkele maanden geleden het filmfestival van Berlijn bekend had gemaakt de Zilveren Beren voor beste acteurs en actrices vanaf 2021 genderneutraal te laten worden.

Voorhoede

De gouden kalveren prijs loopt achter op  bijvoorbeeld de Grammy Awards, bij de grote Amerikaanse muziekprijzen show daar koos men al in 2012 voor genderneutraliteit, zij zullen bzal zich mogelijk afvragen: nu pas? Van der Heiden: ‘Je kan ook vragen: nu al? Van alle filmfestivals met een Academysysteem, waarbij professionals de prijswinnaars kiezen, zetten wij wel als eerste deze stap. Ook onder onze Academyleden is er flinke kritiek die zeggen: het is het nog wat te vroeg om dit erdoor heen te drukken. Anderen acedemi zeiden: we moeten het gewoon doen.’ Het NFF loopt dan in die zin in de voorhoede. Van de Oscars tot het filmfestival van het mooie Cannes in Zuid-Frankrijk: zij bekronen acteurs en actrices voorlopig nog apart.

Afgelopen november uitte onder meer filmmaker Martin Koolhoven hevige kritiek op een genderneutraal acteerKalf: het gaat om de Kalvercategorie die bij het grote publiek het meest tot de verbeelding spreekt, dat dreigt volgens dit plan te worden gehalveerd. Van der Heiden begrijpt zijn reactie, zegt ze tegen de Volkskrant. Maar volgens haar is de vrees voor halvering niet gegrond. ‘Acteerprestaties zijn inderdaad de meest bekende. En zeker bij de dramaseries zijn de kijkcijfers enorm goed. Dat is de reden dat we de bijrollen tv- drama dit jaar bekronen.’ Het aantal nominaties per categorie wordt gaat omhoog van drie naar vijf, dat was een voorstel van de belangenvereniging voor acteurs, ACT. Ook het idee van een nieuwe Kalveren prijs voor acteerprestaties in korte films komt uit die de koker van ACT. De korte films is de kern/bron van jong acteertalent, dat voorheen nooit individueel in de schijnwerpers belandde.

Oud onderscheid maken

In de Historische van het Nederlands Film Festival is het genderneutrale acteer-Kalf eigenlijk niet nieuw. Met de uitreiking van dit jaar keert het NFF als het ware terug naar de jaren negentig. Al vanaf 1994 konden acteurs én actrices meedingen in de nieuw uit de grond gestampte categorie ‘beste acteerprestatie in televisiedrama’. Toen gebeurde het dat in de daaropvolgende jaren vier mannelijke acteurs op rij werden bekroond (Jack Wouterse, Huub Stapel, Eric van der Donk en Gillis Biesheuvel) omdat het telkens mannen waren volgde vanaf 1998 een verschil in een mannelijke en vrouwelijke categorie zodat beide Genders kans hadden om een prijs in de wacht te slepen.


Maar het oude verschil is niet meer nodig, zegt Van der Heiden. ‘Dit is een eigenlijk gewoon een voorbeeld van zo'n dertig jaar geleden. Als je om je heen kijken zie je  welke maatschappelijke discussies we nu voeren, ik persoonlijk geloof in een uitkomst als die van toen. De prijs zal even flink uitgelicht worden, er zal wat worden geturfd, maar ik verwacht dat we er snel aan gaan wennen. Ik ga ervan uit dat de filmprofessionals die de winnaars uitkiezen professionele keuzes maken en geen gevoelsmatige, puur en alleen op basis van geleverde prestaties.’

De laatste winnaars in de aparte mannencategorie waren vorig jaar Shahine El-Hamus (hoofdrol De belofte van Pisa) en Bilal Wahib (bijrol Paradise Drifters). Bij de vrouwen werden Beppie Melissen en Noortje Herlaar (hoofd- en bijrol Kapsalon Romy) bekroond.

De nominaties voor de Gouden Kalveren worden pas op 27 september bekendgemaakt, dit gebeurd tijdens het Nederlands Film Festival. De uitreiking volgt met een slotgala, op 1 oktober mits deze doorgaat ivm "CORONA"

Bron: Volkskrant


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.