Actiegroep Ongehoord start petitie tegen Beter Leven-keurmerk

Gepubliceerd op 18 augustus 2021 om 10:15

Actiegroep Ongehoord heeft een petitie opgestart om het Beter Leven Keurmerk te stoppen.

Volgens de groep Ongehoord zorgt dit keurmerk niet voor een beter dierenwelzijn. De consumenten worden volgens de groep misleid met leugens en loze beloftes, terwijl de verkoop van vlees maar blijft stijgen.

"Het keurmerk zou niet de dieren, maar de dierindustrie ten goede doen volgens de actiegroep, die het vervolgens weer inzet om vertrouwen uit te stralen naar de consumenten en zo willen ze tevens hogere afzetprijzen krijgen voor hun producten", dat schrijft de groep bij de petitie.

Eigen onderzoek

De groep beroept zich op een eigen onderzoek, waarbij de situatie in de Beter Leven-bedrijven in kaart is gebracht. Volgens de actiegroep zijn er veel misstanden bij deze bedrijven. "Enkele beelden van Ongehoord laten zien dat er gestreste, zieke, gewonde en mishandelde dieren in Beter Leven-bedrijven met 1, 2 en 3 sterren leven", ook dit staat vermeld bij de petitie

Het keurmerk Beter-Leven is van de Dierenbescherming en is bedoeld om consumenten een beter inzicht te geven hoe de situatie van dieren achter het product is. "Hoe meer sterren de verpakking zou hebben, hoe diervriendelijker de productie zou moeten zijn", dat is te lezen op de website van Beter-Leven keurmerk

Ongehoord heeft tevens een open brief aan de Dierenbescherming geschreven, met daarin een oproep om te gaan stoppen met het Beter Leven-keurmerk. Daarbij is een professioneel geschreven rapport bijgevoegd. Hierin wordt volgens de groep aangetoond dat het keurmerk helaas niet heeft geleid tot diervriendelijke veehouderij, en van minder diergebruik is ook geen sprake."

Een woordvoerder van de Dierenbescherming kan zich hier absoluut niet in vinden. Volgens de zegsman draagt het keurmerk wel degelijk bij aan het welzijn en het beter leven van dieren. "Dat is gewoon aantoonbaar." Daarom gaat de organisatie zeker niet op voorhand, zonder onderzoek stoppen met het Beter Leven-keurmerk, stelt hij.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Trudy De bakker
3 maanden geleden

Weet ik al jaren. Leef al 15 jaar vegan.want de hele wereld is verrot.