Banken en betaaldiensten blokkeren rekeningen van andersdenkenden

Gepubliceerd op 18 augustus 2021 om 09:45

Meerdere banken en betaaldiensten hebben in de afgelopen tijd rekeningen geblokkeerd van organisaties die volgens hen nepnieuws verspreiden over corona en vaccinaties.

Al zo'n acht goedlopende internetkanalen zijn in de afgelopen maanden gewaarschuwd, op de vingers getikt of reeds zelfs afgesloten van hun bankrekening of betaaldienst, dat meldt NRC. Onder meer Viruswaarheid van Willem Engel, uitgeverij De Blauwe Tijger en evangelist Jaap Dieleman hebben problemen gehad met het behouden van hun rekening of donaties

Rabobank gaat het verst

Een van de banken de Rabobank gaat volgens de krant het verst in zijn beleid. "Rabobank faciliteert geen initiatieven die actief complottheorieën en andere bewezen desinformatie verspreiden", zo staat in een intern bericht vanuit de Rabobank. "We richten ons dan ook vooral op activisten, want de radicaliserende kunnen al via de Wwft (wet tegen witwassen en terrorisme, red.) worden aangepakt."

Rabobank heeft bevestigt aan het NRC dat dergelijke klanten niet meer worden geaccepteerd. De rabobank ziet de acties als "schadelijk". Triodos Bank heeft volgens NRC Viruswaarheid als klant geweigerd. De bank schreef in een e-mail (die in bezit is van de krant) aan de actiegroep van Viruswaarheid dat Willem Engel "heeft opgeroepen tot acties en confrontaties die haaks staan op onze normen en waarden".

Samenwerking opgezegd

Betaaldienst Mollie heeft de samenwerking opgezegt met evangelist Jaap Dieleman, omdat de berichten die hij rond stuurt niet zouden passen "bij de bedrijfsvoering van Mollie". "Zo publiceert u berichten over het niet laten vaccineren tegen het coronavirus", staat in een e-mail van de betaaldienst. Ook heeft Mollie het populaire YouTube-kanaal Café Weltschmerz half april in de ban gedaan.

Uitgeverij De Blauwe Tijger kreeg problemen met de ING Bank. Dat kwam volgens het NRC nadat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een dreigingsanalyse de uitgeverij omschreef als "een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën". Bunq bank deed ook mee en zette de stichting Artsen voor Waarheid aan de kant. Deze groep had in maart een brief verspreid onder huisartsen over mogelijke risico's van het vaccineren.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.