België: "We moeten het de twijfelaars zo moeilijk mogelijk maken"

Gepubliceerd op 18 augustus 2021 om 09:14

Prof. Dr. Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel ©PhotoNews

De vaccinatiegraad in Brussel blijft lager dan in de rest van het land.

Hoe krijgen we meer Brusselaars gevaccineerd? "Je moet naar de mensen zelf gaan en het vooral de twijfelaars zo moeilijk mogelijk maken", stelt Marc Noppen van het UZ Brussel voor in "Terzake".

Een kijkje in de cijfers, In Vlaanderen kreeg ondertussen ruim 90 procent al minstens één prik, Wallonië haalt net geen 80 procent, in de Duitstalige gebieden van België haalt zo'n 74 procent het en de hoofdstad bengelt onderaan met maar 62 procent.

Bij de Belgische jeugd is het verschil nog vele male groter. "Van de 12- tot 17-jarigen heeft in Vlaanderen ongeveer 70 procent een eerste prik gehaald", zegt Geert Molenberghs, biostatisticus UHasselt/KU Leuven in "Terzake". "In Wallonië is dat nu nog maar 50 procent en in Brussel is het het slechtst daar is het maar 20 procent."

Hoe staat Brussel ervoor als we het met andere Belgische grootsteden vergelijken? "60 procent van de Brusselaars kreeg een eerste vaccinatie", zegt Molenberghs. "Inbde plaatsen Luik en Charleroi komen we aan 70 procent, dat is tien procent meer. Antwerpen zit aan de 80 procent. Gent spant de kroon met een mooie 85 procent. Dat ligt niet zo ver van het Vlaamse gemiddelde.

Hoe scoort Brussel internationaal?

Volgens Noppen scoort Brussel internationaal nochtans niet zo heel slecht. "Als je gaat kijken naar andere grote steden in het buitenland zit Brussel ook netjes bij het gemiddelde", zegt hij. "We hebben moeite met sommige gemeenschappen, en antivaxxers natuurlijk. Ze volgen onze media gewoonweg niet. Ze halen hun informatie op het internet, Social media of via Whatsapp-groepen."

Van Achter vindt ook dat er een goede aanpak in Brussel ontbreekt. "Je moet op de mensen afstappen", zegt ze. Noppen vindt die vergelijking met Antwerpen niet kloppen. "Brussel heeft wel 185 nationaliteiten en 70 talen dat moet je niet vergeten. Brussel is onze enige echte internationale stad", zegt hij, "maar het klopt natuurlijk wel dat er te lang gewacht is om naar de burger zelf en om de wijken te gaan."

Wat kan dan wel helpen?

Sociaal ondernemer Youssef Kobo wijst naar een combinatie van desinformatie op sociale media en een wantrouwen tegenover de overheid. "Bij veel jongeren heerst ook het idee dat ze niet kwetsbaar zijn en dat vooral ouderen vatbaar zijn voor COVID", legt hij uit. "We moeten vooral werken via eerste- en tweedelijnsverzorgers: huisartsen, apothekers, sociale werkers en bekende rolmodellen van de verschillende gemeenschappen."

Dat ligt volgens Noppen in de lijn van recent onderzoek. "De helft van de vaccintwijfelaars ga je niet overtuigen", zegt hij. "Degenen die wel te overtuigen zijn, kun je overhalen door naar de mensen zelf te gaan en door het leven van de niet-gevaccineerden zo moeilijk mogelijk te maken. In het onderzoek geven twijfelaars dat ook aan. Als ze zo snel mogelijk een normaal leven zouden kunnen leven, zouden ze zich laten vaccineren."

Van Achter benadrukt dat ze geen fan is van zo’n coronapas zoals in onze buurlanden. "Waarbij je bij elk cafébezoek moet bewijzen of je al dan niet gevaccineerd bent", zegt ze. "Ik ben er ook niet van overtuigd dat dit een oplossing zou zijn voor Brussel."


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.