GGD Holland Midden zet geen prikbussen bij scholen neer

Gepubliceerd op 17 augustus 2021 om 20:26

Foto: Medewerkers priklokatie GGD Hollands Midden Gouda ©omroepwest

De GGD Hollands Midden gaat geen prikbussen bij scholen neerzetten

De ggd voelt zich er niet goed bij dat jongeren beïnvloed gaan worden in hun eigen keuze om het vaccin wel of niet te nemen.

De vaccinatiegraad van de 12 tot 17 jarige is lager dan het kabinet zou wensen. De vaccinatiegraad is op dit moment 47 procent. Het gebruiken van de zogeheten prikbussen bij scholen is een middel dat word ingezet om het percentage gevaccineerden op te krikken. Maar de GGD ziet drie punten wat hun niet lekker zit.

Allereerst moeten jongeren onder de 16 toestemming vragen aan hun ouders voor eventuele vaccinatie. Dat wil zeggen: de ouder(s) moet(en) een mening kunnen geven. ‘Op juridische basis is de wil van het kind doorslaggevend. Maar dat de mening van het kind doorslaggevend is, vind de GGD van Hollands Midden kort door de bocht en niet netjes richting de ouders om een prikbus op het schoolplein neer te zetten. Wij zien te weinig oplossingen voor ouders om ons te informeren over hun tegenargument(en) of twijfels.’

De volgende reden is dat het neerzetten van een prikbus enorme groepsdruk kan veroorzaken. Leerlingen kunnen elkaar letterlijk de prikbus in kletsen, terwijl die zelfde leerling de keuze in eerste instantie niet gemaakt zou hebben, het is dus meer dwang en drang.

‘Rede nummer drie is dat onze prikbussen in zowat alle woonwijken van Hollands Midden komen te staan. Dus is het halen van een vaccin makkelijk genoeg. Als een jong persoon gevaccineerd wil worden tegen corona kan hij/zij op fietsafstand terecht bij één van onze bussen.’

Dat heeft de GGD verteld tegen RTV Katwijk


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.