Vaccinatie voor verzorgend personeel verplichten, dat wil België

Gepubliceerd op 17 augustus 2021 om 13:35

Foto: Vaccinatie afval ©ANP

Belgische minister wil vaccineren voor zorgpersoneel gaan verplichten

De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gaat als het aan hem ligt een verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel inzetten. Dat heeft hij gezegd op de Belgische televisie. Vandenbroucke heeft de gedachte dat de strijd er 'stilaan rijp’ voor is. Een tijd geleden heeft een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel in Frankrijk voor veel protesten gezorgd. En niet alleen in Frankrijk maar bijvoorbeeld ook in Griekenland en de Amerikaanse staten New York en Californië is een vergelijkbare vaccinatieplicht Afgeroepen.

,,Ik ga met nadruk in de federale regering en aan mijn collega’s in België voorleggen hoe we vaccineren verplicht kunnen maken voor mensen die werkzaam zijn in de zorg”, dat is wat Vandenbroucke bij het Canvas-programma Terzake uitgesproken heeft.

,,Ik ben het er helemaal mee eens om een vaccinatieverplichting voor het zorgpersoneel in te zetten”, zei de Belgische minister vanavond. Volgens hem zijn we er stilaan rijp voor. ,,Ik denk dat het niet anders zou moeten zijn je moet je gewoon te laten vaccineren zeker voor mensen die werken in de zorgsector, maar voor artsen of kinesitherapeuten moet het ook gelden. Zij zijn namelijk een voorbeeld voor andere alle andere mensen en voor de veiligheid.”

Vandenbroucke kan en wil zich niet uitlaten voor wanneer dit zou gaan gebeuren, maar hij zal er geen gras over laten groeien geeft hij aan. Afwachtend op de maand september zullen er eerst nog adviezen worden gevraagd bij onder meer ziekenhuizen en de sociale partners. Er is inmiddels wel al juridisch werk opgestart om het mogelijk te kunnen maken.

Nederland wil geen vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers

In ons land word er op dit moment nog niet gesproken over een vaccinatieplicht in de zorgsector maar dat kan zomaar anders zijn. Eerder is uit een peiling van vakbond Nu'91 gekomen dat er ook geen draagvlak voor bestaat. Van de achthonderd leden die op een enquête reageerde, gaf ongeveer 55 procent aan absoluut geen voorstander te zijn van een vaccinatieplicht. 25 procent heeft aangegeven dat als er al sprake zou zijn van een verplichting om te vaccineren, deze niet alleen voor de zorg zou moeten gelden, maar voor de hele Nederlandse bevolking. Het voordeel is volgens Nu’91 dat 95 procent van de verpleegkundigen in het ziekenhuis gevaccineerd zijn met het coronavaccin.

door de hoge vaccinatiegraad geeft demissionair Rutte aan dat er geen aanleiding tot een vaccinatieplicht hoeft te komen, zo zei hij vorige week in de Persconferentie. Helemaal uitsluiten van de verplichting heeft hij het echter niet gedaan. ,,Nederland is daar geen voorstander van. Op dit moment willen we dat niet, maar je weet nooit hoe de situatie zich ontwikkelt.’’


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.