Ruimhartige vergoeding van waterschade door kabinet?

Gepubliceerd op 15 augustus 2021 om 10:51

Overheidsfonds voor particulieren, bedrijven en organisaties om onverzekerbare waterschade vergoed te krijgen word ingesteld.

Het gaat dan om de schades die door de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant van afgelopen juli. Het demissionaire kabinet blijkt met de bekendmaking ruimhartig te zijn geweest met de vergoedingen van de schades.

Het fonds vergoed de schades die niet verzekerbaar, niet verhaalbaar en niet vermijdbaar zijn. Deze Overheidssteun vergoedt dus niet het omzetverlies van de vele winkeltjes in limburg, maar de o zo lieve minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil naar zoals hij zelf heeft gezegd "niemand laten vallen. We gaan nog dieper in de zaken kijken naar aller handen dingen die uitgesloten zijn in de regeling, zoals omzetverlies van ondernemers", beloofde hij na de ministerraad. "In de komende weken gaan we gesprekken voeren met de gemeentes, provincies en ondernemersvertegenwoordigers." 

Gedeeltelijke vergoeding

Omdat de overstromingen als een ramp word gezien, geldt de Wet tegemoetkoming bij schade. Voor elke nieuwe ramp is een nieuwe regeling en sinds vandaag is er naar buiten gekomen hoe die eruit moet gaan zien voor de overstromingen in Limburg en Brabant. De overheid betaalt de schade die is geleden gedeeltelijk. Er zijn verschillende soorten schades dus gelden verschillende percentages en er zijn natuurlijk maximumbedragen voor de tegemoetkoming aan (grote)bedrijven.

Zo wordt schade aan een woonhuis voor 90 procent vergoed en voor alles wat in het huis stond (inboedel) een maximale tegemoetkoming van 36.000 euro. Voor de uitbaters en ondernemers is de overheid bereid om twee derde van de opruimkosten te financieren. Als uitbaters en ondernemers bijvoorbeeld schade aan hun bedrijf hebben boven een bedrag van 6014 euro, krijgen zij 65 procent van de schade vergoed.

Het demissionaire kabinet heeft tot nu toe geen minimum of maximum aan de regeling gehangen. Dat doen ze bewust, zei Grapperhaus. De regeling is met name in werking gezet voor iedereen die ervoor in aanmerking komt, "wat dat ook mag kosten". Ook de lokale overheden (gemeenten) kunnen een vergoeding krijgen uit het fonds, om de schade aan openbare wegen en gebouwen te kunnen herstellen.

Verder onderzoek naar onverzekerde schade

Of de onverzekerde schade ook wordt gedekt, moet door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden nagekeken. "Er moet in elk geval worden nagegaan wat aan schade is geleden, wat er verzekerd is geweest en wat er niet verzekerbaar was", aldus Grapperhaus. "De RVO gaat nu met man en macht bekijken hoe bepaalde verzekeringen in elkaar blijken te zitten."

Om een eventuele vergoeding te krijgen uit het overheidsfonds kunnen particulieren, ondernemers en alle andere organisaties bij het meldpunt van de RVO aankloppen. Dat meldpunt is sinds afgelopen maandag geopend. Het fonds zal zo snel mogelijk in gebruikt worden, beloofd het kabinet. 

We moeten het natuurlijk eerst zien en geloven, aangezien mensen in Groningen nog steeds op schade vergoedingen aan het wachten zijn, en wat denk je met de toeslagen affaire!!! We zullen zien hoe dit gaat eindigen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.