Einde van maatregelen zoals 1,5 meter afstand in zicht, onderwijs open, discotheken blijven gesloten. Geloof je het zelf?

Gepubliceerd op 14 augustus 2021 om 09:24

Het einde van de 1,5 meter afstand is in zicht. Vanaf 20 september moet iedereen in Nederland weer vrij kunnen bewegen

Dat maakte het kabinet gisteravond publiekelijk bekend. Na aanleiding van uitgelekte stukken eerder deze week, gaat het hoger onderwijs al eind deze maand volledig open. Discotheken en nachtclubs blijven op slot.

Volgens onze demissionaire minister-president Rutte hebben onze leerlingen en studenten op het mbo, hbo en universiteiten door alle (onzinnige) coronamaatregelen het zwaar voor de kiezen gehad.

Rutte zegt: ,,Een miljoen jonge mensen hebben nu al een jaar lang online onderwijs en dat heeft allerlei negatieve consequenties. Zij krijgen nu voorrang” (ja nu wel, een jaar te laat!!)

Met de opening per 30 augustus luistert het kabinet niet naar het advies van het Outbreak Management Team (OMT), het OMT wilde het liefst zelfs pas 19 september als vroegste datum inzetten. (want de modellen en grafieken geven deze datum natuurlijk aan). Dat is voor het onderwijs echter geen haalbare kaart, aldus Rutte. Maar het zou Rutte niet zijn als er geen Maartje aanzit zoals extra maatregelen bekendmaken: zo mogen groepen maar maximaal uit 75 personen bestaan. Ook moet op de gangen van de scholen een mondkapje "verplicht" worden gedragen. 

Leraren en leerlingen op het basis- en middelbaar onderwijs die al minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn hoeven ook vanaf 30 augustus niet meer in isolatie als ze contact hebben gehad met iemand die corona heeft. Ook hoeven zij niet langer twee keer per week een preventieve zelftest te doen. Ongevaccineerden nog steeds de medische apartheid in volle gang!

Coronabewijs

Per 20 september wordt hopelijk de 1,5 meter in principe voor de gehele samenleving losgelaten, maar de R zit in de maand dus het word spannend. Ook het thuiswerkadvies zou er dan vanaf gaan, alsook het advies om het openbaar vervoer in de spits te mijden. De mondkapjes in trein, tram, metro en bus kunnen aan de wilgen worden gehangen. ,,Wel moet er bij klachten  NATUURLIJK een stok in de neus gestoken blijven worden, dien je jezelf op te sluiten bij klachten en moet er voldoende verse zuurstof of zogezegd geventileerd worden.” 

Dit allemaal om de verspreiding van het virus tegen te gaan moet je in de horeca, bij festivals en sportwedstrijden, kunst en cultuur een coronabewijs in handen hebben bij een publiek van meer dan 75 personen. Deze regel is voor binnen en buiten gelijk. Een coronabewijs krijg je bij een volledige vaccinatie, een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud of als je hersteld bent van corona en dit kunt aantonen. Het kabinet zegt dat er met ‘mystery guests’ oftewel NSB'ers zal worden gecontroleerd of exploitanten hieraan voldoen.

Zorgen zijn groot

Om de risico’s beperkt te houden zal het kabinet verder vol inngaan zetten op vaccineren. Minister van VWS Hugo de Jonge helemaal blij is hij, als hij met trots verteld dat 85 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder gevaccineerd zijn. ,,Als we dat in januari geweten hadden, hadden we daarvoor getekend.” 

Volgens de coronaminister zijn er met het oog op het najaar natuurlijk nog veel dingen om ons zorgen over te maken. Zo is er nog steeds een groep van 1,8 miljoen mensen die niet gevaccineerd zijn. ,,Zij zijn noch gevaccineerd, noch hebben zij het virus doorgemaakt. Volgens het OMT is de kans zo ontzettend groot dat velen corona zullen krijgen. 10.000den mensen zullen nog zo ziek worden dat ze naar het ziekenhuis moeten of op de IC gaan belanden. Dat kan de zorg niet aan.” aldus de Hugo de Jonge. Nou bereid je voor mensen, die vrijheden gaan we niet krijgen de beperkingen wel weer!

Vandaar dat het kabinet zoveel mogelijk mensen wil overhalen om zich alsnog te laten prikken. Dat vaccineren gaat niet meer via XL locaties maar kleinschalig en huiselijker bij je in de buurt en zonder afspraak. Een vaccinatieplicht ziet het kabinet nog steeds niet helemaal zitten. ,,In veel landen wordt hierover gediscussieerd, maar daar kiezen wij niet voor.” zegt Rutte. (maar we weten allemaal, dat hij er vaak geen actieve herinneringen aan heeft)

Testen voor toegang gaat Nederlander geld kosten

De ruimte voor ongevaccineerden wordt natuurlijk wél beperkt: waren de testen voor toegang gratis, vanaf een nog te bepalen datum zal dat niet Meer zijn. Dan moet je daar een eigen bijdrage voor gaan betalen. Het kabinet ontkent bij hand en tand dat het daarmee via de achterdeur een vaccinatieplicht invoert. Wat dus wel zo is want het is drang/dwang maar natuurlijk word het ontkend met alle toonaarden.

Het gratis testen om te reizen wordt wel verlengd tot 1 oktober. Mensen die op vakantie gaan kunnen dus ook in de maand september nog steeds een reistest afnemen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.