'Jonge, slanke, Zwangere vrouwen zonder vaccinatie' in het ziekenhuis met corona

Gepubliceerd op 6 augustus 2021 om 12:15

De deltavariant van het coronavirus lijkt gevaarlijker voor zwangere vrouwen.

Afgelopen weken zijn meer zwangere vrouwen met corona in het ziekenhuis opgenomen meldt de mainstream media. „Deze vrouwen zijn niet gevaccineerd en hebben geen onderliggend lijden. Toch worden ze heel ziek’’, dat zegt de hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp (UMC Utrecht).

In het slechtste geval wordt hun baby zelfs wat eerder gehaald met een keizersnede, het is schrijnend omdat de moeder dan aan de beademing op de ic ligt.” In de afgelopen weken lagen in het UMC Utrecht vier (hoog)zwangere vrouwen die besmet waren corona. Een fatsoenlijk landelijk overzicht is nergens te vinden natuurlijk maar ook in andere Nederlandse ziekenhuizen zijn volgens Bloemenkamp afgelopen weken meer zwangere vrouwen met corona opgenomen, een aantal zelfs op de ic zo zegt de hoogleraar.

In het Verenigd Koninkrijk, waar de deltavariant van het coronavirus eerder wat dominanter werd, is die situatie al wat langer het geval. Dat zwangeren met corona iets meer risico lopen om heel ziek te worden, werd dit voorjaar ook in Nederland steeds duidelijker. Uit (de duim gezogen) nieuwe cijfers blijkt nu dat de deltavariant van het virus zwangere vrouwen vaker heel ziek maakt. Tijdens de eerste golf was het ongeveer 24 procent van de Britse zwangeren vrouwen die in het ziekenhuis werden opgenomen er zo slecht aan toe, dat zij onder meer zuurstof nodig hadden of op de ic belandden. Bij de deltavariant loopt dat percentage op tot (jawel) 45 procent. In Engeland (meer inwoners dan Nederland) werden er afgelopen weken ongeveer 200 zwangere vrouwen met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen.

Een vrouw bij wie de zwangerschap voorspoedig verloopt, het coronavirus krijgt, en dan ineens zo snel zieker word dat ze moet worden beademd. Alle zorgmedewerkers die dan rondom het bed staan volledig onherkenbaar in Covid-19-uitrusting en de zwangere vrouw voelt zich ziek, maar moet wél gewoon bevallen. Bij een keizersnede in deze situatie kunnen moeder, vader en kind niet continu bij elkaar zijn, zoals normaal.

 

Dit zag Bloemenkamp afgelopen week wederom opnieuw gebeuren. Eerder werden er al twee baby's na 30 weken zwangerschap ter wereld gebracht omdat het tebslecht ging met de moeder door een coronabesmetting, en nu ziet Bloemenkamp het aantal zwangeren met corona weer stijgen. En wat vooral opvalt: de zwangeren zijn niet gevaccineerd.

Zwangeren vrouwen met griep in 2019

Zwanger? Griep kan nare gevolgen hebben voor uzelf en uw ongeboren kind.

Risico voor zwangere (moeder): bij het influenzavirus is er een hoge mortaliteit onder zwangere vrouwen.
Risico voor het ongeboren kind: hoge koorts kan weeën opwekken en is slecht voor het ongeboren kind, niets anders dus als met griep.


Risico voor pasgeborene is er ook: baby's hebben kans op een ernstiger beloop. Pasgeborenen zijn door maternale antistoffen (ook in de moedermelk) beschermd, tenzij het een variant van het influenzavirus betreft.

https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griep/zwanger


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.