Nieuwe klimaat gezant, van Adel Jaime de bourbon de parme

Gepubliceerd op 6 augustus 2021 om 10:08

Foto: ©Rijksoverheid

Jaime de Bourbon de Parme is sinds 1 augustus 2021 de nieuwe klimaatgezant.

Namens de hele Rijksoverheid gaat hij zich wereldwijd inzetten voor het maken van goede afspraken over klimaatactie. Wat heeft hem tot deze baan gedreven om zichzelf in te zetten als klimaatdiplomaat? "De natuur is ons thuis, we moeten er met dierbaarheid voor zorgen."

Als jongetje groeide hij op in het versteende Parijs en dorre Madrid. Hij herinnerd in Nederland het groene en veilige gras, waarop hij kon rennen en vallen zonder zichzelf te bezeren. Omgeven door de geur van herfstbladeren zag hij op de Veluwe herten en everzwijnen lopen. Tijdens het wadlopen herinneren schelpen eraan dat de vloed niet lang op zich laat wachten. De natuur is er met ons, dit is ons thuis. We moeten er met dierbaarheid voor zorgen. Dit heeft hij van huis uit meegekregen.’ zo schrijft hij over zichzelf op de site van de Rijksoverheid.

Verschuiving richting klimaatdiplomatie

‘In mijn carrière stond conflictpreventie voorop en werkte hij in landen als Irak en Afghanistan. Steeds meer verschoof hij richting klimaatdiplomatie. Als grondstoffengezant richtte hij zich vooral op transparantie van grondstoffenketens. Met bedrijven en maatschappelijke organisaties zetten hij conflictvrije mineralenketens op uit Congo. Ook creëerde ik de Responsible Mining Index, die de grootste mijnbouwbedrijven op hun sociale en milieueffecten met elkaar vergelijkt. Om de energietransitie te realiseren hebben we helaas meer mijnbouw nodig, maar dat moet wel op een verantwoorde manier.’

Hoe hoger de klimaatambities, des te identificeert kansen in het buitenland en introduceert in het binnenland. Hij vervult hiermee een brugfunctie. De klimaatgezant is gehuisvest in het Ministerie van EZK en werkt nauw samen met BZ, IenW, LNV en FIN.

Zucht... Daar zitten we dan ook echt op te wachten, Een klimaatgezant en van adel nog wel... We hebben al genoeg last van Timmermans


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.