Friesland geeft het voorbeeld "staatsvrije school"

Gepubliceerd op 3 augustus 2021 om 00:39

Een school waar juist de ontwikkeling van het kind weer het belangrijkste is, en de Nederlandse normen en waarden weer voorop staan.

Deze staatsvrije school gaat het doen, klaar met de doorgeslagen coronamaatregelen en een plek waar er ruimte is voor iedereen, dit is het moment! Een aantal Friese ouders hebben zich er hard voor gemaakt en hun dromen worden nu realiteit.

In de Baptistenkerk in het Friese Haulerwijk zit vanaf nu een particuliere basisschool die over drie weken, met het starten van het nieuwe schooljaar, de deuren opengooit. Het idee is ontstaan uit enorme onvrede. Onvrede over de doorgeslagen coronamaatregelen met veel betrekking op de kinderen, die volgens de oprichters ‘de kinderen hun jeugd heeft weggenomen’, dat is enkel de druppel die de emmer deed overlopen. Corona is een goede beweegreden geweest, maar zeker niet de hoofdreden.

Het onderwijssysteem, dat voor druk op de kinderen zorgt waardoor ze vooral bezig zijn om de CITO-toetsen te halen maar niet écht leren, is voor de oprichters dan ook het grootste probleem wat er nu is. Maar, zo erkennen ze zelf ook: “Een kind mag en moet zichzelf kunnen zijn, toetsen en testen staat niet bovenaan. Maar we zijn absoluut geen houtje-touwtje school, het onderwijs moet er wel voor gaan zorgen dat de kinderen goed mee gaan komen op de middelbare school.”

De school begint heel klein ze hebben nu vier leerlingen. Zodra het mogelijk is gaan ze uitbouwen  lijken daarmee de klassen in te delen in groepen van 1 en 2 samen, 3, 4 en 5 samen, en 6, 7 en 8 samen. Net zoals het Jenaplan-onderwijs. Daarbij hopen ze.ook dat ze kleine klassen kunnen blijven houden van hooguit 15 leerlingen per klas.

Dit soort goede plannen zijn zeer zeker welkom in ons Nederland. Alles wat zij dan ook in de Telegraaf benoemen klinkt als muziek in de oren precies onderwijs zoals het hoort te zijn: ruimte voor ieder geloof; lekker veel buiten spelen en leren van de natuur, en de Nederlandse cultuur staat op nummer 1. Dat wil zeggen dat ze Zwarte Piet graag terug laten komen én dat de christelijke feestdagen zullen worden aangehouden. Dit klinkt toch geweldig wat een mens nog meer voor de kinderen?

Hopelijk blijft het niet alleen bij deze school in Leeuwarden maar is het een idee/plan voor andere onderwijzers in heel Nederland die ook helemaal genoeg hebben van het belabberde onderwijssysteem wat in ons geliefde Nederland word aangehouden! Enige nadeel ze vragen 3000€ per jaar per leerling hopelijk kan dat anders.

Hopelijk niet voor 3000€ per jaar

Volgens de meest recente cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) steeg het aantal particuliere basisscholen in Brabant in dezelfde periode van 4 naar 10. Aan de lessen zit een fors prijskaartje. Voor elk kind moet drieduizend euro per jaar betaald worden 200/250€ per maand. Maar als ouders dat niet kunnen betalen mag dat geen reden zijn om de kinderen te weigeren, Crowdfunding of extra bijdrages van andere ouders moeten het dan toch mogelijk maken om een kind te plaatsen.


Reactie plaatsen

Reacties

Marian Van Vliet
4 maanden geleden

Geweldig!!!Veel succes.