Nederlanders vinden ons land een 'kutland' geworden

Gepubliceerd op 31 juli 2021 om 11:50

Nederland is er het afgelopen jaar niet gezelliger op geworden.

Zo vinden de meeste inwoners. Erger nog, er is gevraagd naar of zij het eens zijn met de uitspraken van Johan Derksen in De Oranjezomer waarin hij ons land een 'kutland' noemde, zo is een ruime meerderheid van de Nederlanders (70 procent) het daarmee eens.

Dat blijkt uit een grondig onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ongeveer 1500 mensen. Als je dan hoort dat premier Rutte het economisch sterk presterende Nederland ophemelt als een 'gaaf land', kunnen steeds meer mensen zich juist inleven in de sombere omschrijving van Johan Derksen. "Wat een kutland zitten we in, dat is toch verschrikkelijk," dat spreekt hij afgelopen donderdagavond uit in het tv-programma De Oranjezomer. Derksen wordt vaak bedreigd, maar er werd gezegd tegen hem dat er bij justitie "geen mankracht en geld was" om hem goed te kunnen beveiligen.

Volgens Derksen wordt er met twee maten gemeten: "Als er zeven rijke ventjes een jongen de dood in schoppen in Spanje en hun namen worden genoemd op social media, dan is er wel macht en geld om die moordenaars te beschermen", aldus Derksen.

Onvrede over de gang van zaken in Nederland

Wat Derksen uitspreek lijkt te passen in een cirkel van toenemende onvrede over de gang van zaken in Nederland. "Ons echte Nederland is al heel lang zoek, ik heb het idee dat alles maar om macht en geld draait, en oh als je dan uitspreekt wat je echt vindt," aldus een van de respondenten. 44 procent van de Nederlanders geeft aan dat hun tevredenheid over Nederland het afgelopen jaar enorm is teruggelopen, voor 26 procent is dit een beetje. Voor een luttele 3 procent is de tevredenheid over Nederland het afgelopen jaar sterk toegenomen, en voor nog eens 3 procent is het een beetje toegenomen. Voor 21 procent is er niets veranderd.

De ontevredenheid komt dan ook niet door de coronapandemie. Slechts 13 procent van de Nederlanders ziet de coronapandemie als het grootste probleem waar Nederland nu mee te maken heeft. Met name de criminaliteit en veiligheid is een probleem in Nederland, vindt 40 procent van de Nederlanders, gevolgd door het thema buitenlanders (20 procent).

Meel in de mond wordt gesproken

Duidelijke taal vanuit de politiek is daarbij belangrijk. Veel respondenten zeggen daar behoefte aan te hebben. "Als er in de politiek meer openheid en vooral "eerlijkheid" is en problemen worden benoemd en niet met meel in de mond wordt gesproken, kunnen de problemen worden aangepakt en opgelost worden," aldus een van hen.

Bron: hart van nederland


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.