Op 2 augustus 2021 wordt het nieuwe model van de Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd met QR code

Gepubliceerd op 28 juli 2021 om 10:36

Foto: Nieuwe is kaart 2021 met QR code ©rvig.nl

Nieuw model Nederlandse identiteitskaart per 2 augustus 2021

Op 2 augustus 2021 gaat het nieuwe model van de Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd worden. Dit nieuw vormgegeven model voldoet aan de eisen van de Europese verordening 2019/1157 en aan de toezeggingen aan de Tweede Kamer. 

Wijzigingen identiteitskaart

De nieuw vormgegeven Nederlandse identiteitskaart bevat:

  • een EU-vlag met de letters NL;
  • een nieuw Kinegram;
  • twee vingerafdrukken van de kaarthouder in de chip;
  • het burgerservicenummer (BSN) in een QR-code op de achterzijde van de kaart (het BSN wordt verwijderd uit de chip en Machine Readable Zone).

Updates voor AS en RAAS

Er zijn voor de introductie van het nieuwe model twee release updates voor het aanvraagstation (AS) en Reisdocumenten Aanvraag- en Archiefstation (RAAS) nodig:

  • een update in de zomer die niet automatisch geïnstalleerd wordt op alle AS’en en RAAS’en. Deze update moet vóór het overgangsweekend van vrijdag 30 juli tot en met zondag 1 augustus 2021 zijn uitgevoerd. Het gaat om een nauwkeuriger standaard voor de opname van de vingerafdrukken voor identiteitskaarten én paspoorten. Na de update zullen de veranderingen direct zichtbaar zijn.
  • een activatie update die tijdens het overgangsweekend van vrijdag 30 juli tot en met zondag 1 augustus 2021 automatisch geïnstalleerd wordt. Hiervoor moeten alle AS’en en RAAS’en AAN staan.

De autorisatiebevoegden (AB) van AS en RAAS ontvangen de komende periode een instructie via Identiteit & Diensten (ID&D).

Gevolgen aanvraag- en uitgifte van reisdocumenten en tijdens overgangsweekend

Onze leverancier is genoodzaakt om voor de overgang naar het nieuwe model van de identiteitskaart de productie van zowel identiteitskaarten als paspoorten tijdelijk stil te leggen. Dit heeft de volgende gevolgen:

  • Paspoorten en identiteitskaarten die op donderdag 29 juli vóór 12.00 uur (Nederlandse tijd) worden doorgestuurd, worden op vrijdag 30 juli geproduceerd. De gebruikelijke levertijden blijven van toepassing.
  • Het is belangrijk dat op donderdag 29 juli vóór 12.00 uur (Nederlandse tijd) alle complete aanvragen in het RAAS van je uitgevende instantie zijn doorgestuurd naar ID&D. Let op: aanvragen die niet volledig zijn, kunnen in verband met de toevoeging van de verplichte vingerafdrukken per 2 augustus op de identiteitskaart later niet alsnog geproduceerd worden. Immers zal een aanvraag van voor donderdag 12.00 uur geen vingerafdrukken bevatten. De AB van het RAAS ontvangt via ID&D een stappenplan voor de bovengenoemde handelingen.
  • Vanaf donderdag 29 juli 12.00 uur tot en met zondag 1 augustus kunnen geen (spoed)paspoorten en identiteitskaarten worden aangevraagd bij een gemeentebalie, een Nederlandse ambassade, consulaat, een kantoor van een externe dienstverlener of de diplomatieke balie. Dit geldt ook voor de Schipholbalie niet-ingezetenen of een grensgemeente in Nederland. Belangrijk: plan voor deze dagen geen afspraken in voor (spoed)aanvragen van paspoorten en identiteitskaarten. Uitreiking van documenten kan wel doorgaan.

Bron: rvig.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.