Oppositie geïrriteerd om verkeerde informatie van Rutte over gesprekken met Rusland

Gepubliceerd op 27 juli 2021 om 17:29

Foto: Rutte en Poetin ©ANP

Verschillende oppositiepartijen zijn geïrriteerd

Zij vinden dat demissionair premier Mark Rutte de Tweede Kamer opnieuw niet goed heeft geïnformeerd over de gesprekken die hoge Nederlandse ambtenaren hebben gehad met Rusland. Dat zeggen onderzoeksplatform Follow the Money en The Investigative Desk vandaag. De gesprekken zijn onder meer gegaan over moeilijke kwesties zoals de aanleg van een niet gewilde pijplijn en de Europese sancties die Rusland opgelegd zijn. Rutte heeft de Kamer juist voor gelogen en heeft gezegt dat het in die gesprekken slechts ging om een "vrije gedachtewisseling".

Na de vlucht MH17 in 2014 die uit de lucht werd geschoten, heeft Nederland de officiële banden met Rusland vebroken. Na drie jaar werden de banden toch opnieuw gelegd. Hooggeplaatste ambtenaren van de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken hebben gesprekken gevoerd met Russische collega's. Ze hadden het vooral over de omstreden pijplijn Nord Stream 2, deze pijplijn moet in de toekomst Russisch gas naar Noordwest-Europa brengen.

De Tweede Kamer werd daar (zoals we bij Rutte gewend zijn) niet over geïnformeerd. De twee onderzoeksplatformen hebben aan het begin van 2021 dit al kenbaar gemaakt dat er iets niet klopte, kort daarna sprak Rutte op aandringen van een meerderheid van de Tweede Kamer er alsnog over.

Hij zei daarna dat er geen geheimen waren over de gesprekken, wat ook naar voren kwam uit de gespreksverslagen die de premier naar de Kamer stuurde. Volgens hem wordt er "zoals gewoonlijk met Rusland gepraat over diverse energieprojecten". Hij gaf daarbij wel aan dat de zittende ambtenaren geen beslissingen mochten en konden nemen.

Toch afspraken zonder medeweten  tweedekamer gemaakt met Rusland

Follow the Money en The Investigative Desk hebben een korte tijd daarna de documenten opgevraagd over de gesprekken met Rusland door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Vanuit daar blijkt volgens de berichtgevingen dat Rutte belangrijke informatie achterover gedrukt heeft voor de parlementariërs, dat is te zien in de WOB die is opgevraagd. Er zou weldegelijk gesproken zijn over de gaspijplijn en de sancties die Rusland waren opgelegd.

Ook was de Nederlandse overheid van plan afspraken te gaan maken op het gebied van energie, wat door Rutte en de ministeries telkens werd ontkend. Nu blijkt uit de opgevraagde agenda's, interne mails en memo's dat er toch op verzoek van Nederland wel degelijk een aantal afspraken zijn gemaakt met Rusland. Deze informatie werd niet medegedeeld aan de Tweede Kamer, een grove fout.

Oppositie vraagr een debat aan over stand van zaken

Partijen zoals GroenLinks, PvdA en SP zijn geïrriteerd over de gang van zaken en het achterhouden van belangrijke informatie. Zij gaan woensdag dan ook een debat aanvragen over dit punt, dat gaat na het zomerreces plaatsvinden als een meerderheid van de tweede kamer hier achter staat. Zij vragen onder meer om een volledig overzicht van de ontmoetingen en de afspraken die achter hun rug zijn gemaakt met Rusland. Ook zijn  ze benieuwd en willen ze weten of de premier de Tweede Kamer expres verkeerd heeft geïnformeerd.

VVD, CDA, ChristenUnie en D66 konden op dit moment niet reageren, omdat de Kamerleden die hierover gaan heerlijk op vakantie zijn (in het buitenland).


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.