Personeel op terras na sluitingstijd: restaurants twee weken dicht

Gepubliceerd op 23 juli 2021 om 10:41

Handhavers hebben restaurants aan de Dommelstraat in Eindhoven op slot gezet voor 2 weken

Twee restaurants in Eindhoven moeten twee weken de deuren gesloten houden omdat het personeel na sluitingstijd nog even aan het kletsen waren en op eigen terras zat.

Ling Zhang en Rudolf Verheijen moeten twee weken lang verplicht de deuren van hun restaurant Fling in Eindhoven gesloten houden. Ze zouden volgens handhavers namelijk na 00.00 uur gasten op hun terras in de Dommelstraat hebben gehad. Maar die gasten bleken gewoon personeelsleden te zijn die wat aan het napraatten waren na hun werk van die dag. "Het restaurant was helemaal op slot, en de lampen waren uit. Deze straf hebben gewoonweg niet verdiend", zegt Rudolf. En ons restaurant Fling is ook niet het enige restaurant dat gesloten is op dit moment. Antonio's, de horecaondernemer aan de overkant, gebeurde dit volgens het ED ook.

Alle horeca gelegenheden moeten in verband met de coronamaatregelen uiterlijk om 00.00uur op slot. Het restaurant van Ling en Rudolf sloot woensdagavond zelfs al om elf uur. "Onze laatste gasten waren om halfelf al de deur uit", dat herinnert Ling zich. Daarna was het personeel het restaurant aan het schoon maken.

"De lampen waren al uitgedaan en de stoelen lagen vast aan de ketting."

"Rond 00.30uur gingen Ling, ik en een medewerker even naar buiten om een sigaretje te roken en om even iets te drinken", legt Rudolf uit. "Wij waren inmiddels klaar maar we zaten buiten op het terras te wachten op onze hardwerkende afwasser, die nog in het restaurant bezig was met op ruimen in de keuken. Dus we gingen eventjes op ons eigen terras zitten. Dat terras was duidelijk al dicht: de lampen waren uit en de stoelen buiten lagen vast aan de ketting. Dat kunnen onze buren zeer zeker bevestigen."

Toen Twee boa's die langs ons restaurant liepen, zagen dat anders. In hun ogen was het terras nog gewoon open en bediende wij gasten. "De twee vrouwen van de handhaving zeiden dat we een overtreding hadden begaan door open te blijven en maakten een rapport daarvan op. Wij hebben meerdere keren proberen uit te leggen dat we gesloten waren en dat wij medewerkers zijn van het restaurant die even naar buiten gingen om te roken en wat te drinken nadat we klaar waren met werken", vertelt Rudolf.

Een dag later, dat was donderdagmiddag, kregen Ling en Rudolf een brief van de gemeente Eindhoven op de mat. Hun restaurant moet de komende twee weken op slot blijven, In de brief is te lezen dat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen. "Eet- en drinkgelegenheid opengesteld voor publiek om 00.45 uur", dat staat in de brief die in handen van Omroep-Brabant ligt. "De handhavers hebben uitgelegd aan de eigenaren dat het terras gesloten hoort te zijn na middernacht en dat hierin geen uitzonderingen gemaakt gaan worden voor personeelsleden", aldus de gemeente in de brief. Omroep Brabant heeft deze brief in handen.

"Waar komt het geld nu vandaan?"

Rudolf snapt hier dan ook helemaal niets van. "Je mag dus blijkbaar na twaalf uur kei hard werken niet eens even buiten gaan zitten notabene op eigen terras omdat het binnen veel te warm is." Bij Ling lopen de tranen over haar gezicht: "Wat is de bedoeling nu wat moeten mijn personeelsleden en ik deze twee weken gaan doen? Dit is zo oneerlijk. Waar moeten wij het geld nu vandaan halen? We waren voor de aankomende week al helemaal volgeboekt. De inkopen voor deze weken is al gedaan en het eten gaat geleverd worden. Dit klopt toch niet?"

Ling en Rudolf gaan natuurlijk bezwaar maken tegen de beslissing van de Gemeente Eindhoven. Maar tot daar een uitspraak over is gedaan, moeten ze wel dicht blijven.

Ook de eigenaresse van Antonio's aan de overkant van Fling gaat bezwaar maken en zoekt het hogerop. Zij laat in de krant weten naar de rechter te willen stappen.

Foto: Restaurant Antonio's

Foto: Restaurant Fling


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.