Hugo de Jonge gaat in hoger beroep, in verband inzage WOB corona

Gepubliceerd op 23 juli 2021 om 09:33

Foto: Minister De Jonge, gaat in hoger beroep ©ANP

Hugo de Jonge verandert alternatieve WOB-werkwijze niet en gaat in hoger beroep

Het (VWS) blijft zich vastklampen aan de alternatieve manier waarop ze de WOB-verzoeken over het coronabeleid afwerken. De rechter gaf het oordeel een maand geleden dat die werkwijze niet mag worden gehanteerd.

Vanaf de coronacrisis bepaalt het ministerie eigenhandig wanneer, wat en welke documenten naar buiten komen, terwijl WOB-verzoeken eigenlijk per stuk en binnen acht weken moeten worden afgehandeld. Nieuwsuur had een rechtszaak aangespannen vanwege die werkwijze en werd in het gelijk gesteld.

In die zaak heeft de rechter Nieuwsuur in het gelijk gesteld dat is vandaag inmiddels drie weken geleden toen besloot de rechter dat het ministerie van VWS WOB-verzoeken per stuk moest gaan afhandelen, VWS is het er niet mee eens en heeft besloten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter, ondanks dat een meerderheid van de Tweede Kamer minister Hugo de Jonge op de vingers heeft getikt en opgeroepen heeft gewoon naar de rechter te luisteren en niet "deelplukjes" informatie naar buiten te brengen.

De Wet openbaarheid van bestuur (WOB) heeft bepaalt dat iedereen die informatie wil van de overheid deze dan ook bij de overheid kan opvragen, zoals rapporten en notulen van de ministers. Vooral veel journalisten gebruiken de wet, zo komen zij aan de informatie wat er speelt of heeft gespeeld in de politieke wereld. Het ministerie ontving tot op de dag van vandaag 214 WOB-verzoeken ivm corona.

Nieuwsuur heeft in juni 2020 drie WOB-verzoeken ingediend:

  • Het overleg met het Outbreak Management Team.
  • De corona-app.
  • Onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen.

Nieuwsuur is inmiddels al meer als een jaar aan het wachten op deze WOB-documenten, wat heeft het VWS te verbergen?

Documenten binnen twee maanden leveren

De rechtbank heeft beslist dat de opgevraagde documenten binnen twee maanden moeten worden geleverd onder andere aan Nieuwsuur, er staat een straf op met een verhoogde dwangsom. Maar het ministerie beweerd de documenten niet zo snel te kunnen leveren en vraagt nu om een voorlopige voorziening, dat is een soort kort geding tegen de uitspraak van de rechter.

Vijftig extra juristen aangesteld

Het VWS geeft aan dat het "praktisch niet haalbaar is" om binnen deze wettelijke termijn van maar twee maanden de stukken in de openbaarheid te brengen en om individuele verzoeken los van elkaar te kunnen behandelen. In een mail/brief gericht aan de Tweede Kamer wijst Demissionair minister Hugo de Jonge op de miljoenen corona/covid-19 documenten die "inhoudelijk beoordeeld" zouden moeten worden, maar daar hebben ze inmiddels langer als een jaar de kans voor gehad zeggen bronnen in Den-Haag.

"Als elk WOB-verzoek afzonderlijk moet worden behandeld en daarmee elke keer per verzoek door het bestand van twee miljoen documenten moet worden gegaan, zou dat tot enorme vertraging en gefragmenteerde openbaarheid leiden", schrijft De Jonge.

VWS erkent dat de alternatieve werkwijze die zij aan hebben genomen niet vlekkeloos is verlopen: "Het beoordelingssysteem heeft de afgelopen maanden met storingen te maken gehad, dat was de rede dat onze juristen niet zo snel konden werken."

Het ministerie neemt op dit moment vijftig extra juristen in dienst om de huidige manier van werken, die door de rechter dus als vernietigd verklaard is, alsnog uit te gaan voeren.

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans Geeft bij Nieuwsuur aan dat de reactie van het ministerie opmerkelijk is: "VWS is de rekening voor achterstallig onderhoud in de schoenen van de WOB-verzoekers aan het stoppen. Het ministerie heeft die documenten bijna niet gearchiveerd of niet zó georganiseerd dat ze die snel ter beschikking zouden kunnen stellen als dat zou moeten." Dit tot ergernis van een aantal Tweede kamer leden.

"Welke bibliotheek zegt tegen een klant als die om een boek vraagt: 'Onmogelijk, dat kan niet! Heeft u wel in de gaten hoeveel boeken we hier hebben?' Die volumes spreken niks uit en vormen geen excuus."


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.