Jort Kelder betaalde campagne filmpjes Thierry Baudet (FVD) in 2017

Gepubliceerd op 21 juli 2021 om 19:56

Jort Kelder heeft inderdaad een van zijn redacteuren betaald om campagnefilmpjes te maken voor Forum voor Democratie, de politieke partij van Thierry Baudet. Dat bevestigt de Op1-presentator.

Thierry Baudet veroorzaakte vorige week enige ophef door na alle eerlijkheid te vertellen dat hij in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 financieel is bijgestaan door Jort Kelder. “Hij had toen een contract bij Bij ons in de PC of Hoe heurt het eigenlijk, of een van die programma’s”, aldus Baudet bij PodBast.

Groot geschenk van Jort Kelder

Toen de opnames daarvan meteen stopte, kwam een van Jorts redacteuren zonder betaald werk te zitten. Thierry: “Hij had toen een maand op een of andere manier een contractoverlap met iemand die een maand lang geen werk had. Toen zei hij: ‘Weet je wat? Uit mijn eigen portomonnee betaal ik die gast wel, met de voorwaarde dat hij dan een maand lang voor jou elke dag een filmpje opneemt.’ Dus vanaf dat moment heb ik 4 weken lang voor de verkiezingen élke dag een filmpje kunnen maken.”

Thierry: “Dat was echt een groot geschenk van Jort Kelder, ik vond dat super tof dat-ie dat deed. Daarvan zijn toen ook een paar filmpjes uitgezonden bij Jinek en bij Pauw & Witteman, of hoe dat ook heette toendertijd. Dat zorgde voor veel publiciteit.”

Jort reageert, het zit toch iets anders in elkaar

Hoe zit dit dan precies: Jort Kelder doet zijn kant van het verhaal in de podcast De Jortcast. “Het zit toch iets anders dan dat het nu allemaal uitgelegd wordt op verschillende plekken. Wat ik gedaan heb: er was een jongen die al jaren redacteur was bij Hoe Heurt Het Eigenlijk een programma van mij?”, vertelt hij. “Hij zei: ‘Ik wil eigenlijk een andere carrière gaan maken’.”

Deze redacteur wilde reportages gaan filmen en maken, zo vertelt Jort. “Toen wij met Hoe Heurt Het stopten, vrij abrupt dat wel, en hij op dat moment een maandje zonder werk zat, zei ik: ‘Misschien is het een leuk als jij met die filmpjes iets in de politieke kant gaat zitten. De verkiezingen komen er over een paar weken aan en je mag dan ook alle campagnes gaan volgen.'”

Jort dreef dienredacteur naar Thierry toe

Jort dreef die redacteur zelf naar Thierry Baudet. “Toen heb ik hem wel geadviseerd: ‘Als je nu moet kiezen welke politieke campagne je wilt volgen, dan zou ik zeker die van Forum voor Democratie gaan doen, want daar is op dit moment het meeste om te doen.’ Er was toen nog veel meer commotie dan toen in 2017, Thierry Baudet was "the new kid on the block". De man die kwam als een raket zo snel.”

Hij vervolgt: “Ik heb toendertijd wel contact gehad met Baudet: ‘Misschien zou het gaaf zijn als een cameraman jou gaat een tijdje gaat volgen en filmpjes gaat maken voor de verkiezingen?’ Maar ik heb me er verder helemaal niet meer mee bemoeid. Het enige wat ik heb gedaan voor die jongeman is ‘Ik geef jou die kans, ik betaal jouw salaris en onkosten wel, ga maar kijken, ontdek en leer.’ Dat deed ik wel vaker met al mijn projecten die wij samen gedaan hebben. ‘Stuur mij maar een rekening, ik betaal.'”

Zelf had Jort niks te maken met die filmpjes, en had er geen plannen mee. Het was meer voor de hobby. “Ik ben een enorme fan van al die oude filmpjes, vooral uit de jaren 70 van de VPRO, waarbij politici gevolgd werden ik kijk ze gewoon graag.”

Geen financiële band, alleen kosten voor de cameraman

De Op1 presentator zegt nadrukkelijk dat hij alleen deze cameraman te heeft betaald voor het werk wat deze jongen deed. “Ik heb verder geen enkele financiële connectie met Forum voor Democratie. Sterker nog: als hij had gezegd dat hij  de campagne van GroenLinks wilde gaan volgen of zelfs die van de partijvandedieren, dan was dat ook prima geweest. Dan had ik voor hem gewoon even Marianne Thieme opgebeld.”

Op dit moment is Jort Kelder de presentator van Op1, toendertijd was hij meer aanwezig om de politiek te verhelderen in dezelfde soort programma’s. Was hij wel objectief genoeg is nu de vraag? “Ik moet eerlijk bekennen ik heb die filmpjes Nooit bekeken”, zegt hij. “Dit heeft dan ook niks met mijn onafhankelijkheid te maken het heeft geen enkele invloed (gehad) voor nu niet en voor de toekomst ook niet. Dat vind ik werkelijk zó’n onzin. Nog los van ik toendertijd niet eens een presentator van een praat programma was zoals op1 en buitenhof.”

Heksenjacht op Jort Kelder lijkt het

Jort irriteerd zich mateloos dat hij ineens in onder de loep ligt, het lijkt wel een soort heksenjacht. “Er is een soort van framing in dit land rond aan het gaan dat als je Thierry Baudet kent of fvd stemt, je extreem rechts of fout bent en je dan niet geschikt bent om bij de publieke omroep te presenteren. Dat is een heel merkwaardige manier van denken en doen. Ik kan niet zo goed omgaan met wat ik met die polarisatie van nu moet.”

“Eén ding staat zeker vast: ik stel altijd vragen die gevraagd (hadden) moeten worden en dat doe ik in totale onafhankelijkheid en ik ben ontzettend blij voor die jongen dat ik hem een kans heb kunnen geven zodat hij een carrièreswitch heeft kunnen maken, ongeacht welke politieke partij hij daarvoor heeft gebruikt"

Van 18:48 gaat het over Thierry Baudet⬇️Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.