Het RS-virus duikt nu veel op, wat is dat precies? En hoe komt het?

Gepubliceerd op 21 juli 2021 om 10:55

Foto: Baby aan het zuurstof ©UMC Utrecht

De afgelopen weken is het aantal meldingen van kinderen met het RS-virus gestegen.

Dat het RS virus nu opduikt is zeer opvallend. Het virus is namelijk veelal in de winter aanwezig. Wat is er aan de hand?

Wat houd het RS-virus in?

Het RS-virus is het vaakst voorkomende verkoudheidsvirus bij jonge kinderen. Over het algemeen krijgen alle kinderen het in hun eerste levens jaar. Het is vooral aanwezig in de wintertijd, tussen november en maart.

Even voor de duidelijkheid: het RS-virus is geen coronavirus, en heeft er niets mee te maken.

Waarom slaat het RS-virus dan juist nu vooral toe, midden in de zomer?

Dat is te verklaren door de coronamaatregelen van de winter in 2020. Alle scholen en kinderdagverblijven waren zaten op slot (behalve noodopvang). Mensen hadden vrijwel geen contact met elkaar en hielden 1.5 meter afstand.

Dat was vooral dat het coronavirus zich niet goed kon verspreiden. Maar het RS-virus kon dat ook niet, dat is namelijk ook een virus wat via de aerosolen verspreid.

Maar sinds de versoepelingen van de afgelopen maanden slaat het RS-virus keihard toe. Het lijkt een soort inhaalslag.

inhaalslag?

Als je het RS-virus oploopt, maakt je lichaam bepaalde antistoffen aan. Die stoffen heten antilichamen. Die zouden je moeten beschermen tegen volgende infecties van het RS-virus

Maar door de maatregelen is dat afgelopen winter vrijwel niet gebeurd. Dat is de rede dat het RS-virus zich nu in de zomer veel harder kan verspreiden dan normaal.

Voor wie is het RS-virus gevaarlijk?

Het RS-virus is voor bijna alle kinderen onschuldig. Het is een verkoudheidsvirus en dat gaat meestal binnen een week vanzelf over.

Maar sommige kinderen hebben er wel extreem last van. Bijvoorbeeld kinderen die te vroeg zijn geboren of een te laag immuniteitssysteem hebben.

Het is vooral baby's en peuters die erg benauwd kunnen worden. Vaak krijgen ze dan een longontsteking, daardoor drogen ze uit en zullen in het ziekenhuis belanden.

Het virus is soms ook gevaarlijk voor de ouderen met een hele zwakke gezondheid.

Kun je er aan overlijden?

Ja, ieder jaar overlijden in de armere landen van de wereld in totaal zo'n 118.000 baby's en peuters aan het RS-virus. Ook in Nederland belanden elk jaar ongeveer 2.000 Nederlandse kinderen in het ziekenhuis door dit verkoudheidsvirus maar overlijden komt gelukkig haast nooit voor, omdat de zorg hier vele malen beter is.

Kinderen met het RS-virus krijgen extra zuurstof toegediend in het ziekenhuis. Daarna knappen ze meestal snel weer op. Er is op dit moment nog steeds geen medicijn of vaccinatie om het virus te bestrijden. Er word ingeschat dat het nog een paar jaar duurt voor er een vaccin beschikbaar komt. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar een reeks behandelingen.

(voor corona is er al wel een vaccin🧐🧐🧐)

Hoe raak je besmet?

Het RS-virus verspreidt zich door aerosolen via hoesten en niezen. Hierdoor komen miniscule druppeltjes met het virus in de lucht terecht. Mensen ademen deze druppeltjes in en zo kun je dan besmet raken.

Ook kunnen de druppeltjes via de handen in de ogen of mond komen.

Wat zijn de symptomen van het RS-virus?

Meestal zijn het lichte klachten:

  • verkouden
  • hoesten

Soms zijn de klachten extreem:

  • benauwdheid
  • koorts
  • longontsteking
  • oorontsteking

Wat kun je als ouders er aan doen?

Houd de jonge kinderen (vooral je baby) goed in de gaten als ze een verkoudheidje hebben. Ben je ongerust twijfel niet, Bel je huisarts en laat je kleintje even controleren.

Gebruik altijd papieren zakdoekjes bij het hoesten en niezen. En net zoals bij het coronavirus was je ook je handen wat vaker.

Kun je het virus meerdere keren krijgen?

Ja. Als je het virus al eens hebt gehad, kun je het (ondanks de antilichamen die je hebt opgebouwd) meerdere keren krijgen. Ook op volwassen leeftijd kun je het bij je dragen. Dan is het virus meestal te vergelijken met een gewone verkoudheid.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.