Rede van overlijden bij tientallen doden na vaccinatie niet te achterhalen

Gepubliceerd op 20 juli 2021 om 19:52

Foto: Agnes Kant Lareb ©AD

Oorzaak van tientallen doden gevaccineerden niet te achterhalen

Bijwerkingencentrum Lareb kan over de doodsoorzaak van vele tientallen mensen die overleden na een coronaprik niets achterhalen. Het onderzoeks instituut dat bijwerkingen van geneesmiddelen registreert, ontvangt meestal onvoldoende informatie om de oorzaak te achterhalen. Zo werd slechts een minimaal aantal lichamelijk onderzocht na overlijden.

Bij 73 van de 257 meldingen van overlijden na een coronavaccinatie was de rede van overlijden onbekend, dat bevestigt Lareb na vragen van BNR. Het gaat om zo'n 30 procent van de overleden personen die tot half april bij Lareb werden doorgegeven.

'Soms worden de juiste gegevens niet aangeleverd omdat degene die de melding doorgeeft gewoonweg niet de informatie beheerd. Een naaste, geliefde of verzorgende heeft geen toegang tot de juiste gegevens die het ziekenhuis dossier staan', zegt Lareb-directeur Agnes Kant. 'We gaan tot het uiterste om de gegevens alsnog te bemachtigen, maar dat lukt vaak echt niet. Daar zijn vaak heel veel redenen voor, bijvoorbeeld omdat de informatie er niet is. Als iemand thuis plotseling het leven laat, weet je geregeld niet wat er precies heeft afgespeeld.'

Er zijn nu in totaal 448 meldingen van overleden personen na vaccinatie, maar daarvan ontbreekt op dit moment nog steeds een uitgebreide analyse. Het doodgaan na een vaccinatie betekent niet dat het een bijwerking van het vaccin betreft.

Lichamelijk onderzoek

Wat je op dit moment wel veel ziet is dat slechts in een minimaal aantal gevallen obductie werd verricht. Bij Lareb zelf zijn daarvan elf meldingen bekend nu. Het aantal maakt het volgens pathologen lastig om harde conclusies te trekken omdat het nog laag is. 'Je hebt mensen die kort na vaccinatie overlijden. Als er geen onderzoek op word verricht, weet je dus niet wáár ze aan zijn overleden', zegt patholoog Frank van de Goot.

Agnes Kant van Lareb erkent dat er meer medische gegevens nodig zijn om precies te weten wat er in het lichaam is gebeurt. 'Als we dat niet te weten komen kunnen we ook geen onderzoek doen wat de relatie tot het vaccin is geweest. Het is niet mogelijk. Want waar moet je dan naar zoeken en kijken?' Hoewel het doen van obductie volgens haar zeker een manier is om de rede vast te stellen waarom iemand is overleden, maar het is niet altijd een garantie, zegt ze nadrukkelijk

Bron bnr


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.