Boeren moeten zandzakken langs de Waal weghalen van Rijkswaterstaat

Gepubliceerd op 19 juli 2021 om 23:59

Foto: Big bags geplaatst langs de Waal om de gewassen van de boeren te beschermen. © Vidiphoto

Boeren hebben de afgelopen dagen op meerdere plekken langs de Waal bigbags gevuld met zand.

Deze zijn geplaatst om hun gewassen te beschermen tegen het wassende water. Illegaal, zo blijkt op dit moment. Rijkswaterstaat en waterschap Rivierenland gaan de boeren sommeren om de zandzakken te verwijderen.

Er sloegen vijf boeren, twee akkerbouwers en drie veehouders vanuit het gebied de handen ineen om hun mais, bieten, aardappelen en gras met een totale waarde van ruim 500.000 euro veilig te houden. Maandagmiddag bleken de bigbags gelukkig nog niet nodig te zijn geweest. Het waterpeil van de Waal stond nog een flink stuk lager dan voorspelt.

Ook in de Willemspolder tussen Tiel en Echteld waren op de laagste stukken van de zomerdijk bigbags met zand geplaatst. Zeven boeren hebben in deze polder hun mais, cichorei en gras staan. De schade die zou kunnen ontstaan door het hoge water bedraagt dan enkele tonnen.

Zandzakken illegaal geplaatst

Rijkswaterstaat en waterschap Rivierenland stellen dat de boeren de zandzakken "illegaal" hebben neergezet zonder toestemming, meldt De Gelderlander. Rijkswaterstaat gaat boeren aanschrijven en sommeten dat de dijkjes weg moeten, al is het voor de veiligheid. Veel haast lijken Rijkswaterstaat en het waterschap niet te maken met de aanschrijving. Een woordvoerder van waterschap Rivierenland zegt dat de omstandigheden op dit moment zeer uitzonderlijk zijn dat het niet uiterst ongepast zou zijn om de zelf aangelegde dijkjes per direct te verwijderen.

Het is de bedoeling dat de zelfgemaakte dijkjes met de bigbags vol zand pas verwijderd gaan worden als het water weer wat is gezakt, wat in de loop van de week wordt zou moeten gaan gebeuren. Maar bij een volgende keer wordt er meteen ingegrepen, omdat er een verbod ligt op het belemmeren van een waterweg. Waterschap Rivierenland gaat nog wel een keer controleren of de zomerdijk langs de Waal geen schade heeft opgelopen door de zandzakken die neergezet zijn om de gewassen te beschermen.


Reactie plaatsen

Reacties

avdpeijl
3 maanden geleden

Kunnen wij als burgers niet een handtekeningen-actie op touw zetten voor die boeren. dat we hen steunen en protesteren tegen Rijkswaterstaat.

Vincent Diederik
3 maanden geleden

Maak het de boeren maar weer lastig stelletje helden.
Een echte held gaat die beste boeren helpen ipv te lopen zeiken.
Jullie zijn het aankijken niet waard.

Elsa Doorn
3 maanden geleden

FUCK DIE overheidsinstanties. Is ook de bedoeling dat het vernietigd wordt. Laat ze de kolere krijgen!!!!!

Ik
3 maanden geleden

Is er nou niets anders wat ze kunnen als zeiken op de boeren ze hebben het altijd gedaan de heren en dames die dit vinden moesten ze niet meer van eten voorzien

Leetje Lee
3 maanden geleden

In het kader van de Great Reset is het de bedoeling dat voedselschaarste wordt gecreëerd, Rijkswaterstaat helpt hier aan mee. Opdracht Rutte

Jose Koper
3 maanden geleden

Nu geloof ik het helemaal dat ze het expres hebben laten overstromen. Ik dacht eerst dat het een complot theorie was, maar nu denk ik dat het klopt.