Besmettingscijfers stabiel, kabinet overweegt geen extra maatregelen op dit moment

Gepubliceerd op 19 juli 2021 om 18:33

Foto: Rutte en de Jonge persconferentie ©nu.nl

Het aantal positieve testen is gestabiliseerd.

Dat laat demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) maandagmiddag horen. De fikse stijging die de afgelopen weken een doorn in het oog was zet voor nu niet verder door, het aantal blijft steken rond de tienduizend besmettingen per dag, dat is  volgens De Jonge nog wel te hoog. Het kabinet Gaat nog geen extra maatregelen aankondigen, maar dat kan volgende week anders zijn.

De positieve tests "moeten drastisch naar beneden", zei De Jonge, die samen met demissionair premier Mark Rutte in de zomer periode iedere maandag een update gaat geven over het coronavirus.

Naast de besmettingen, stijgt ook het aantal ziekenhuisopnames minimaal maar niet in de aantallen waarmee dit eerder was te zien met het aantal besmettingen. Dat lijkt goed te gaan, maar dat is natuurlijk "geen garantie", benadrukte De Jonge. Nieuwe maatregelen voor nu zijn dus niet nodig. "Maar misschien staan we volgende week hier met een heel ander verhaal", zei Rutte.

Het kabinet neemt het advies over van het OMT. De experts waren afgelopen vrijdag bij elkaar gekomen om de situatie te bespreken en hebben toen besloten dat er geen specifieke reden is om extra maatregelen te nemen.

Eind juni luisterde het kabinet juist niet naar OMT-advies af toen er teveel versoepelingen werden doorgevoerd, zo zegt Rutte. Het aantal besmettingen liep toen in zo'n razend tempo omhoog, dat Rutte en De Jonge zich na vele negatieve reacties, genoodzaakt voelde hun excuses aan te bieden voor deze stomme "inschattingsfout".

Inmiddels is de nachthoreca helaas weer op slot gegaan en geldt voor de Nederlanders het thuiswerkadvies weer, alleen al het echt niet anders kan. Wat een nieuw puntje is, is de nadruk op het gebruik van ventilatie, of frisse lucht zoals het kabinet dat heeft genoemd. In de praktijk wil dat volgens Rutte zeggen dat het voor huishoudens geldt dat er een kwartier per dag de ramen open moeten.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.