kermis wordt afgeblazen: 'Wat maakt een kwartier uit?'

Gepubliceerd op 18 juli 2021 om 09:04

Foto: Bier, zweet en dans. Desperados Roadshow tijdens de laatste editie in 2019. © Desperados Roadshow

De Desporados Roadshow in Tilburg is vrijdagavond kwartier voor tijd stop gezet.

De coronamaatregelen werden in de wind geslagen op het festival dat plaats vind rondom Tilburg kermis. Mensen moesten blijven zitten zoals opgelegd is, maar dit gebeurde nauwelijks. De gemeente Tilburg, maar ook organisatie had besloten er toch een kwartier eerder ermee te stoppen.

"Wat is een kwartier"

Je kunt denken natuurlijk: wat is nu een kwartiertje? Maar dit was gewoonweg bedoeld om een waarschuwing af te geven”, dat laat een woordvoerder van de gemeente Tilburg weten aan Omroep Brabant. “Het is een rare tijd met vervelende spelregels. Maar toch horen we ons allemaal aan die spelregels te houden. Als dat niet word nageleefd, moeten we ingrijpen.”

Ook de organisatie heeft lateb weten dat dit in hun beleid staat om ermee te stoppen als mensen weigeren de coronamaatregelen na te leven. Zij benadrukken dat eerder stoppen was afgesproken vooraf aan het festival als er niet werd geluisterd.

Volgens haar was er de hele avond een goed contact tussen plaatselijke handhavers van de gemeente en tussen de organisatie. “Het is ook echt een beslissing die wij samen gemaakt hebben. Er werd een kort lijntje met elkaar gehouden. De organisatie heeft de bezoekers een aantal keren op de corona maatregelen gewezen. Ook de beveiligers rondom het festival spraken de feestvierders aan.”

Alleen toegestaan met vaste zitplek

Evenementen zijn op dit moment, vanwege de coronamaatregelen, alleen toegestaan als mensen een vaste plek om te zitten hebben. De organisatie van de Roadshow riep bezoekers daarom telkens op om te ‘dansen op de billen’. Dat was alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Er gaan filmpjes rond op de sociale media waarop je kunt zien hoe het er vrijdag in de Koepelhal aan toe ging.

Volgens de organisator van dit festival, Tim Frenken, heeft dit alleen op het einde van het festival afgespeeld. “De gehele avond ging het goed. Het staan was op het laatste van de avond. Toen is er een keus gemaakt om er een eind aan te breien”, geeft hij aan. “Handhaving is eerder die avond drie keer binnen gevallen en toen was alles perfect in orde.”

 

"Straks mogen wij weer op slot."

De horeca in Tilburg baalt er enorm van. “Het is gewoon krom. Ik en mijn horeca collega's mogen haast niks. Normaal staan wij onze benen onder de komt uit te werken met de stapavonden tijdens de Tilburgse kermis en dat kan nu ineens niet”, geeft een kroegbaas aan, (anoniem). “Dit kan gewoon niet het is geen goed idee en dat heb je vrijdag avond dan ook gezien. Het is gewoon bijna niet te doen om ervoor te zorgen dat mensen blijven zitten. Het gedrag veranderd ook nog eens als er steeds meer drankjes in gaan.”

“We gunnen iedereen alles. En de organisatie ook. Maar we vinden het gewoon niet kunnen om zo’n evenement nu door te laten gaan”, vervolgt hij zijn verhaal aan Omroep Brabant. “Straks moeten wij weer langer dicht blijven omdat dit soort escalatie  nu blijft spelen.”

Het festival begon afgelopen vrijdagavond en duurt vanaf nu nog acht avonden. “We blijven het goed in de gaten houden”, aldus de woordvoerder van de gemeente. Ze wil niet op de zaken vooruit gaan lopen om wat er zou gebeuren als de regels weer niet worden nageleefd. “Daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen.” De organisator geeft aan zich aan de afspraken te blijven houden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.