Datalek bij ministerie van Justitie, gegevens van vele ambtenaren op straat

Gepubliceerd op 16 juli 2021 om 19:20

Foto: Grapperhaus ©ANP

Persoonsgegevens van circa 65.000 overheidsmedewerkers op straat

Deze ambtenaren waren hoofdzakelijk werkzaam bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze gegevens zijn door een datalek op plekken beland waar zij niet hadden horen te belanden. Dat meldt minister Ferd Grapperhaus de hier voor verantwoordelijk is, Grapperhaus die de zaak ‘hoog opneemt’, meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Het datalek ligt volgens Grapperhaus bij een ‘voormalige medewerker extern’ die voor het ministerie kwaliteitscontroles uitvoerde op bijvoorbeeld de toegangsdiensten, zoals de "Rijkspas" daarmee kunnen medewerkers het gebouw in en uit. Hij heeft ‘tegen de regels in’ software naar een ‘eigen werkomgeving’ gekopieerd en en vanuit daar naar twee andere overheidsdiensten waarvoor hij werkzaam was, zoals de GGD GHOR en het Openbaar Ministerie. Daarbij zijn ook de daaraan gekoppelde data gekopieerd.

Het zou gaan om gegeven van zo'n 65.000 overheidsmedewerkers. De meerderheid werkt voor (organisaties van) het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een minimaal deel is werkzaam op een andere plek. Het zijn volgens Grapperhaus persoonsgegevens zoals de naam, de organisatie, en het soort dienstverband, het ID/paspoortnummer, het Rijkspasnummer, de mailadressen, de geboorteplaatsen en datum, het geslacht en hun nationaliteit. Het datalek bevat gelukkige geen privéadressen, telefoonnummers of wachtwoorden van de medewerkerd.

Meteen verwijderd en onklaar gemaakt

De datalek werd op 30 juni aan minister Grapperhaus gemeld en daarna opgegeven bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De gelekte data gegevens zijn nadat ze het onder hebben direct gewist of onklaar gemaakt zodat deze onbruikbaar zijn. Grapperhaus weet op dit moment nog niet te vertellen of de data in verkeerde handen is gevallen of gebruikt. Het onderzoek, een van in totaal drie onderzoeken loopt nog. De voormalige externe medewerker is wel bereid om alle medewerking te verlenen bij die onderzoeken.

 

De demissionair minister heeft benadrukt dat het op zijn ministerie ‘nadrukkelijk is verboden’ om vertrouwelijke of privacygevoelige gegevens of informatie te verwerken op onveilige of zelf gebruikte apparaten. Hij noemde het dan ook‘zeer kwalijk’ dat het in dit geval wel is gebeurd. De minister wacht eerst af wat de uitkomsten van de lopende onderzoeken teweegbrengt, Pas daarna zal hij een besluit nemen of er vervolgstappen gaan komen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.