CoronaMelder en CoronaCheck maken opnieuw grote beloftes niet waar

Gepubliceerd op 16 juli 2021 om 18:48

Foto: Coronacheck app ©rtl

Met CoronaCheck als toegangspas zet de overheid opnieuw een app met een grote belofte in.

Dit keer zou het mogelijk worden om in het "the summer of love" veilig de 1,5 meter afstand los te laten. Een jaar geleden was er al de CoronaMelder die in Nederland een belangrijke rol zou gaan spelen om uit de lockdowns te kunnen komen. Toen was het vertrouwen al misplaatst en nu weer beide apps blijken niet vertrouwelijk te zijn

Ook de Corona-Melder kon de belofte die Hugo te Jonge bleef aansporen niet nakomen. Voor de allereerste keer dat we in lockdown gingen kwam de CoronaMelder te laat, de app werd namelijk pas gelanceerd in oktober. Sterker nog: als het land op slot zit heeft het geen meerwaarde.

Het is niet zo dat de apps helemaal niet deugen. Zo leverde CoronaMelder tijdens de tweede lockdown wel degelijk een minuscule bijdrage aan het voorkomen van besmettingen en ziekenhuisopnames, denkt het OMT

En in CoronaCheck QR-codes doorgeven aan een ander kan niet zomaar. Als de persoon die aan de deur staat goed controleert of het een geldige code is die bij de persoon in kwestie hoort die naar binnen wil, is het bijna onmogelijk om met iemand anders zijn corona check bewijs een avondje uit te gaan.

'Groen vinkje leidt tot schijnveiligheid'

Toch ging het weleens fout, Datis vooral aan het licht gekomen doordat de apps werden gepresenteerd als de makkelijkste oplossing voor een desastreus probleem.

"Het groene vinkje zegt eigenlijk 'Gefeliciteerd, alles is veilig'", zegt Frenk van Harreveld hij is hoogleraar en bestudeerd het gedrag van de mens. "De app slaat eigenlijk nergens op. In feite geeft het namelijk aan dat het gewoonweg niet Veilig is."

"Als je je van te voren laat testen en aan de deur bij een café een groen vinkje krijgt, is het ook niet vreemd dat je dan denkt dat het wel in orde is. Je kunt niet van mensen verwachten dat ze ook nog rekening houden met diverse scenario's bijvoorbeeld dat je na een negatieve test mogelijk alsnog besmet naar binnen kunt gaan zonder dat je dat op dat moment weet."

'Schuld kan worden afgeschoven op de Coronamelder app'

Schaefer heeft vooral kritiek op de enorme waarde die er toegekend wordt aan een "nutteloze" app. CoronaCheck kreeg al eerder veel kritiek te verwerken omdat er te makkelijk mee gefraudeerd zou kunnen worden. "Maar dat het Testen voor Toegang niet is gaan lopen zoals verwacht, ligt daadwerkelijk meer aan het beleid dan aan deze app", bekend Schaefer.

De onderzoeker zag het anders bij de CoronaMelder  gebeuren: de app kreeg veel te veel vertrouwen van de politiek. "De aankondiging gingen gepaard  met techno-solutionism", zegt hij. Hij bedoeld daarmee de belofte dat technologie altijd een oplossing voor een moeilijk probleem zou bieden, wat dus niet klopt.

Dat is de rede volgens Schaefer dat de politieke verantwoordelijkheid of de verantwoordelijkheid over gezondheid en veiligheid van de mensen niet kan worden afgeschoven op een app.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.