Jihadist Hicham R. aangehouden op Schiphol

Gepubliceerd op 15 juli 2021 om 10:15

Foto: afkomst onbekend

Turkije heeft woensdagochtend de jihadist Hicham R. uitgezet naar Nederland

Hicham R werd uitgezet naar Nederland terwijl onze regering aangeven had dat niet te willen. Het kabinet heeft een tijd geleden de nationaliteit van de Syriëganger namelijk al ingenomen, om ervoor te zorgen dat hij niet terug zou kunnen keren naar Nederland.

R. reisde in 2015 af naar het noordelijke gebieden van Syrië, en zoals de inlichtingendiensten aangaven was Hicham R betrokken bij een gevaarlijke terreurgroep, dat schrijven de ministers Grapperhaus (Justitie) en Kaag (Buitenlandse Zaken) afgelopen woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. In mei 2020 werd zijn Nederlandse nationaliteit al afgenomen zodat zijn eventuele terugreis bemoeilijkt zou worden, dit is gebeurd omdat hij zich had aangesloten bij een terreurbeweging.

Onze regering heeft meerdere keren aan Turkije laten weten dat de jihadist hier als niet welkom is en als ongepaste vreemdeling te boek staat, dat wil zeggen dat hij dus niet welkom is in Nederland. Toch heeft de Turkse regering het besluit genomen en hem woensdagochtend op het vliegtuig naar Amsterdam afgevoerd. Het kabinet laat weten dit ten zeerste te ’betreuren’. De man is bij zijn aankomst op Schiphol meteen aangehouden en in de boeien geslagen.

Het kabinet laat weten dat de jihadist na zijn vervolging alsnog wordt uitgezet naar land van herkomst, omdat hij geen verblijfsrechten meer heeft in Nederland. Het ministerie wil vanwege privacyredenen niet kwijt welk land dat is, maar uit een eerder besluit van staatssecretaris Broekers-Knol is bekend dat Hicham R. een Marokkaans paspoort heeft, dat wil zeggen dat hij van Marokkaanse afkomst is. Het intrekken van het Nederlanderschap is alleen een mogelijkheid als de persoon waar het om draait nog een tweede nationaliteit heeft.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.