Verplichte vaccinatie 'Juridisch is er een mogelijkheid' in Nederland

Gepubliceerd op 14 juli 2021 om 12:38

Foto: vaccinatiebewijs alsjeblieft

In Frankrijk wordt vaccinatie tegen corona verplicht voor zorgmedewerkers.

In Griekse horeca gelegenheden worden alleen nog mensen binnen toegelaten die zijn gevaccineerd. En Malta wilde niet-gevaccineerde toeristen weigeren, maar werd op de vingers getikt. De vraag is kan zoiets ook in Nederland van toepassing zijn?

Hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen denkt dat voor een plicht juridisch mogelijkheden zijn. "Maar of  er dan dezelfde doelen worden gehaald als bij vrijwilligheid, is nog maar de vraag", zegt hij tegen RTL Nieuws.

De Gezondheidsraad bekeek in februari hoeverre het kabinet mensen mag pushen om een vaccinatie te gaan halen. In het advies kun je lezen dat het volgens de raad zeldzaam zou zijn dat er in Nederland dwang wordt gebruikt.

Verplicht vaccineren voor horeca?

Discussies in deze tijd word ook wel geopperd om alleen gevaccineerde tot clubs, disco’s, kroegen en festivals toe te laten. Dat zou namelijk volgens sommigen het probleem oplossen.

Buijsen vind van niet. "Dat is niet houdbaar. Het zorgt voor medische apartheid. Er zijn toch ook mensen die geen vaccins kunnen krijgen vanwege hun kwetsbare gezondheid en die worden dan niet toegelaten. Dat kan en mag niet, dat is discriminatie. Er moet altijd een uitgebreide mogelijkheid tot toegang zijn, dus ook door een negatieve test of vanwege de doorgemaakte ziekte."

Wel wordt er gediscussieerd over het zo ver krijgen van mensen tot vaccineren. Dat gaat via overreding, advisering en nudging, waarbij het gedrag van mensen subtiel wordt beïnvloed. Drang is natuurlijk nog niet uitgesloten, maar er moet wel een rechtvaardigheid voor bestaan, schrijft de Gezondheidsraad.

En binnen de regels van de wetgeving kan zo'n vaccinatieplicht nu nog niet. Da moet er een nieuwe wet komen. 

Vaccinatieplicht is politieke keuze

Ook Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit, zegt duidelijjk dat een vaccinatieplicht een politieke keuze zou zijn. Maar als de politiek het door zou duwen, dan zijn er volgens hem geen juridische bezwaren te herkennen en is de mogelijkheid er.

De demonstranten en tegenhangers van de inentingsplicht wijzen vaak op artikel 11 van de grondwet. Dat wetsartikel staat garandeert voor lichamelijke integriteit van elk mens in NEDERLAND. Elk mens moet zelf kunnen beslissen wat er met hun lichaam gebeurt. Mensen mogen geen pijn gedaan worden, maar zij mogen ook niet gedwongen worden om medicijnen te nemen tegen hun wil in.

Maar vergeet niet in grondwetsartikelen worden volgens de hoogleraar altijd ruimtes gelaten voor uitzonderingen zoals nu dus het corona virus. "Die rechten zijn niet absoluut en kunnen aangepast worden als de politiek dat wil. Een uitzondering daarvan is de volksgezondheid. Als de overheid vindt dat die in gevaar is, dan weegt dat zwaarder dan de lichamelijke integriteit van een mens en heb je niets te zeggen."

Europees Hof

Er moet dan nog wel een nieuwe wet worden geproduceerd, want de huidige wet is niet genoeg. Iets waar de Gezondheidsraad ook op heeft gewezen. Volgens de hoogleraar zou zo'n nieuwe wet eenvoudig en ook snel kunnen worden vastgesteld.

Internationaal wordt onze overheid ook niets in de weg gelegd. Er zijn geen internationale wetten of verdragen die zo'n plicht zouden verbieden. "Er zijn dus geen problemen. Het Europese Hof heeft al eerder geoordeeld dat een besluit tot een vaccinatieplicht aan alle Europese landen zelf wordt gelaten. Het is dus aan het land zelf hoe zij hier mee om gaan en hoe de lichamelijke integriteit wordt aangetast", zegt Buijsen.

Daarnaast is een vaccinatieplicht in Europa ook helemaal niet zo bijzonder, zegt de Rotterdamse hoogleraar. "Zuid-Europese landen doen het alrijd al. Er bestaat uitgebreide literatuur over die prikverplichting bij ziektes zoals mazelen, polio en pokken. Bij het weigeren van vaccinatie krijgen ouders een boete of ze krijgen geen kinderbijslag meer uitgekeerd. Een strengere maatregel is dat kinderen niet meer toegelaten worden op de kinderopvang."

In Italië was een paar jaar geleden een uitbraak van de mazelen. "Dat onstond omdat minder mensen hun kinderen er tegen lieten inenten. De Italiaanse overheid stelde daarop de vaccinatie verplicht. De vaccinatiegraad steeg daarna heel snel."

Onwenselijk

Of Buijsen het verplichten van vaccineren tegen een coronabesmetting wenselijk vindt? "De vraag is of je dat zou moeten willen. Ik denk niet dat het verstandig besluit zou zijn om het te verplichten als het ook vrijwillig kan", zegt Buijsen. Hij wijst op de nu al enorme bereidheid tot vaccineren in Nederland. Dat veel hoger ligt dan in andere Europese landen.

"De vraag is of zo'n plicht wenselijk is en of er  dezelfde doelen worden behaald gaan worden als bij vrijwillige vaccinatie. Het kan ook averechts werken en dat meer mensen juist dan met zo'n verplichting de hakken in het zand zetten."

In Den-Haag speelt geen vaccinatie plicht

In politiek Den Haag speelt de discussie over een vaccinatieplicht eigenlijk niet. Er is ook geen steun voor in de Tweede Kamer. Ook minister van Volksgezondheid De Jonge heeft al te kennen gegeven niet over te willen gaan tot dwang. (Maar die veranderd met de dag) Hij gelooft in het mensen goed voorlichten over de voordelen van de vaccinatie en ze zo te overtuigen een vaccinatie te halen.

Bron: RTL nieuws/independent news


Reactie plaatsen

Reacties

Reetkever
5 maanden geleden

Dikke leugenaars. Neurenberg code word geschonden en jullie facisten werk en er aan N mee. Universele rechten van de mens worden geschonden. Er is geen corona.