Onderzoek door Commissariaat naar Kaag-documentaire komt er niet

Gepubliceerd op 14 juli 2021 om 11:41

Foto: ©ANP,  ©Martijn Beekman

Er komt toch geen onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar de VPRO-documentaire

Geen onderzoek naar de documentaire over D66-leider Sigrid Kaag. (Hoeveel geld er voor is geboden is onduidelijk) Dat meldt het Commissariaat in een verklaring er is op dit moment geen aanleiding voor  een onderzoek naar de film die VPRO gemaakt heeft, Het ziet er voor nu naar uit dat er geen sprake was van schending van de redactionele onafhankelijkheid. 

Het komt nbijna nooit voor dat de toezichthouder met een verklaring naar buiten komt en vervolgens niet eens een onderzoek instelt. Wel beseft het Commissariaat dat de tumult die is ontstaan rondom de documentaire niet op zich zelf staat. Daarom komt er het najaar wel een uitgebreider onderzoek naar de onafhankelijkheid van nieuwsredacties.

Invloed uitgeoefend

In 2015 was het Commissariaat al bezig met bijna zelfde onderzoek. Een van de punten was toendertijd de transparantie over de manier hoe een journalistiek product tot stand zou komen. Dan gaat het ook om bijvoorbeeld afspraken die tussen interviewer en geïnterviewde worden vastgelegd.

De documentaire op VPRO over Sigrid Kaag eind juni raakte in opspraak toen de website van GeenStijl een artikel naar buiten bracht op basis van stukken die bij de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zijn opgevraagd. Daaruit schepte zij beeld dat D66 en het ministerie van Buitenlandse Zaken  zich bemoeid hebben  met de documentaire over Kaag. De VPRO plaatste al eerder een verklaring over de documentaire van Kaag: ‘journalisten werkzaam voor de VPRO zijn geen verlengstuk van de politiek, maar nemen waar en doen daar op hun eigen wijze verslag van.’

Beeld: Interview Sigrid Kaag over documentaire ©geenstijl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.