"wij kunnen niet meer cancelen" aldus Directeur Lowlands

Gepubliceerd op 13 juli 2021 om 18:10

Foto: Lowlands Directeur, van Eerdenburg

Cancelen is geen optie

Alle voorbereidingen van Lowlands zijn getroffen en gaan door ondanks dat het onzeker is of het festival in augustus wel door mag en kan gaan. Zoals de  Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg zegt zit er niks anders op, want ‘cancelen is geen optie meer’. 

Afgelopen vrijdag 9 juli waren het demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge die bekend maakte dat meerdaagse festivals tot en met 13 augustus niet kunnen plaatsvinden, Lowlands staat officieel gepland voor 20 tot en met 22 augustus in Biddinghuizen en valt dan ook net buiten de periode van de aangescherpte maatregelen. 

,,Alleen als de overheid Lowlands afblaast, vallen wij pas onder het garantiefonds. Zelf kunnen wij dit grote festival niet meer cancelen”, dat legt Van Eerdenburg uit aan het ANP. ,,En dus zullen wij door gaan met de voorbereidingen die nodig zijn om het festival goed en veilig te laten verlopen.”

Geen duidelijkheid van overheid

Van de overheid was verwacht dat zij drie weken voor de start van het festival met duidelijkheid zouden komen hierover. Dat was voor Lowlands net genoeg voorbereidingstijd. ,,Maar zoals je nu kunt zien, gebeurt dat gewoonweg niet. En daarmee hebben ze de beslissing eigenlijk al genomen”, stelt de directeur. ,,We zijn nu nog steeds in conclaaf met het ministerie of ze ons eindelijk wat duidelijkheid willen geven. dan is het in ieder geval op tijd. Of Lowlands door mag gaan is aan het ministerie.”

Vanwege de gesprekken die de organisatie aan het voeren is met de overheid hebben zij zich (nog) niet aangesloten bij het kort geding dat ID&T aanspant tegen de overheid. ,,Wemij Werkenndaar niet aan mee omdat we denken dat je uiteindelijk toch met elkaar om tafel moet gaan zitten. En daar zitten wij nu dus al”, zegt Van Eerdenburg daarover. ,,Maar we streven wel naar hetzelfde resultaat.”

Met het kort geding wil ID&T, en meer als dertig aangesloten organisaties van festivals en evenementen, de festivalzomer toch proberen te redden. Op basis van de resultaten die afkomstig zijn van de Fieldlabs moeten evenementen op een veilige manier georganiseerd kunnen worden, vinden zij.

Die mening deelt de Lowlands-directeur ook. ,,Onze insteek is altijd geweest: we organiseren alleen een festival met de volle capaciteit en waar we niet constant hoeven te handhaven op 1,5 meter. De Fieldlabs hebben duidelijk aangetoond dat dat zeker kan. Het risico is te vergelijken met een bezoek aan de supermarkt, ook daar kun je namelijk besmet raken. Alles draaide om het goed regelen.”

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.