Surinaamse IC's vol met jongeren

Gepubliceerd op 12 juli 2021 om 14:12

Het Srefidensiemonument aan de Zeelandiaweg © wikipedia

Het aantal coronabesmettingen in Suriname loopt terug, in ziekenhuizen is er nog steeds code zwart en ligt de IC vol

Het zijn nagenoeg patiënten die relatief jong zijn. Suriname denkt dat de oorzaak wordt gevonden in de Braziliaanse variant.

"Het betreft veelal jongere mensen op de IC. Een aantal weken geleden was dat nog niet het geval maar nu ineens wel. Het zijn vooral 30 en 40 jarige", zegt zegt intensivist Preveen Banwari tegen correspondent Nina Jurna (NRC). Zoals de arts zegt gaat het om gezonde mensen, die geen onderliggende klachten hebben.

De Braziliaanse variant, ook wel Manaus-variant genoemd, is de dominantste variant van het coronavirus in Suriname. De veel besmettelijkere variant, die sinds medio april rondwaard in Suriname, is volgens de intensivist veel agressiever dan alle andere varianten. De besmette patiënten gaan ineens snel achteruit als ze deze variant oplopen. Het gaat volgens hem dan ook om Surinaamse bevolking die nog niet zijn gevaccineerd.

We zien veel jongere overlijden

De Surinaamse Politieagent Andy Modiwirijo (32) kwam ook op de IC terecht nadat twee van zijn collega's eerder positief waren getest. In het begin werd hij met wat klachten weer naar zijn huis gestuurd. De IC's zijn vol we hebben geen plek (Suriname heeft 50 IC bedden, en 581.363 inwoners), kreeg hij te horen. Gelukkig werd hij toch opgenomen toen zijn toestand aan het verslechteren was. Modiwirijo was bang dat hij dood zou gaan. "Ik kon bijna geen lucht meer aan", zegt hij nu achteraf.

In het eerste ziekenhuis waar Modiwirijo terecht kwam, werd hij zoals hij zelf aangeeft niet goed voorruit geholpen. "Artsen hadden het gewoon weg te druk en er werd geen uitleg gegeven over hoe ik eigenlijk het beste op mijn buik kon gaan liggen als ik in ademnood was en aan de zuurstof lag." Zijn moeder heeft hem uiteindelijk laten verplaatsen naar een ander ziekenhuis.

Veel patiënten zijn onder de dertig

Suriname is een klein land; er wonen dan ook maar ongeveer 600.000 mensen. Meer als 50 procent van de Surinaamse bevolking is onder de 30. "Het is heel zuur als wij jongere mensen uit de maatschappij moeten trekken om op de IC's te leggen", zegt intensivist Banwari. "Helaas zien we zien ook veel jonge mensen overlijden." 

Sterftecijfers Suriname afgelopen 30 dagen⬇️

Vaccineren van 60 plussers

De eerste intentie van de Surinaamse overheid was het vaccineren van de 60-plussers en mensen met een onderliggend lijden. Middels is volgens de regering van Suriname de situatie zodanig snel veranderd mede doordat de Braziliaanse variant zo snel rondgaat dus gaan ze nu iedereen vanaf achttien jaar aansporen zich zo snel mogelijk te laten vaccineren.

Vanessa Hoepel (34) laat zich het liefst vandaag nog vaccineren. "Want corona is levens gevaarlijk, je ziet de dood in de ogen", beweerd ze, ze op de IC behandel. Hoepel had alleen maagklachten in het begin, maar ze ging snel achteruit. "Ik raakte zelfs buiten bewustzijn,  tenminste zo leek het." Ze raadt het aan om het vaccin te nemen. "Corona treft ook jongeren begrijp dat goed. Er liggen zelfsnmensen op de IC die jonger zijn dan ik."

De laatste dagen neemt het aantal besmettingen in Suriname gelijkelijk af. Het land heeft de coronamaatregelen eind vorige maand al deels versoepeld. De winkels zijn weer geopend en mensen mogen weer vrij rondlopen (joepie). Wel geldt er nog steeds een avondklok van tussen 18.00 en 06.00 uur. Sinds 31 mei was er een strenge lockdown.

Nederland heeft een belofte gemaakt om tussen de 500.000 en 750.000 vaccins aan Suriname te geven. Een deel is al op plaats van bestemming. Ook zijn er zuurstofcontainers, beademingsmachines en beschermingsmiddelen afgestuurd. Een Nederlands medisch team vertrok begin juni al om hulp te bieden aan de hulpverleners van Suriname.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.