Grapperhaus wil delen privégegevens zonder toestemming strafbaar maken

Gepubliceerd op 12 juli 2021 om 10:11

Foto: Grapperhaus © Rijksoverheid

Privégegevens delen om te intimideren strafbaar

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie heeft een weer eens een wetsvoorstel ingediend dit keer om het delen van privégegevens van een persoon met als doel om die persoon te intimideren, strafbaar te stellen. Het zogeheten "doxing" is moeilijk iets aan te doen, maar Grapperhaus wil dit gaan stoppen als het aan hem ligt.

Met name op de sociale media gebeurt het geregeld dat iemands privégegevens, zoals naam en adres, rond word gestrooid om diegene angst in de broek te jagen. Heel vaak zijn Hulpverleners, opiniemakers, wetenschappers, journalisten en politici degene die dit meemaken.

"De makkelijkheid waarmee bepaalde (groepen) mensen denken te kunnen intimideren door privégegevens van andere rond te laten gaan is meer dan schofterig", zegt Grapperhaus. "Hele gezinnen voelen zich vaak bedreigd door dit soort situaties. Dit gaat werkelijk een grens over en dat moeten we duidelijker in de wet vastleggen, afgelopen ermee."

Eén jaar cel, zou niet verkeerd zijn

Omdat bij het naar buiten brengen van die gegevens niet direct wordt opgeroepen om degene iets aan te doen, blijkt het moeilijk om doxing strafrechtelijk aan te pakken. In het wetsvoorstel waar betrokkenen vanaf vandaag hun mening over mogen geven, staat dat het vooral strafbaar wordt om "identificerende persoonsgegevens" rond te laten gaan zonder toestemming met vooral het idee om angst aan te jagen, onrust te creëren en iemand in zijn werk te verstoren.

Wie zich er toch schuldig aan gaat maken in de toekomst, kan als het aan Grapperhaus ligt een jaar celstraf krijgen, dat staat geschreven in het voorstel. Journalisten en klokkenluiders die gegevens naar buiten brengen in mistanden aan de kaak stellen, zijn niet strafbaar als ze privégegevens openbaar maken, maar alleen als dat noodzakelijk is in het algemeen belang. In deze gevallen is het delen van gegevens vaak niet bedoeld om angst aan te jagen.

Grapperhaus verwacht dat de wet er ook toe zal leiden dat het makkelijker wordt voor mensen om socialemediabedrijven ertoe te bewegen om privégegevens te verwijderen. Ook kan het helpen bij civiele procedures om schadevergoeding te krijgen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.