'Nu echt oppassen, even geen familiefeestjes' aldus Marion Koopmans

Gepubliceerd op 11 juli 2021 om 12:05

Foto: Marion Koopmans ©ANP

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen dagen snel gestegen: vandaag waren meer tienduizend besmettingen. Zorgelijk, spreekt viroloog en OMT-lid Marion Koopmans uit: "Als het zo door blijft gaan, kunnen we echt een flinke golf verwachten"

Dit is hoe explosieve groei eruit gaat zien", zegt Koopmans tegen RTL Nieuws. "En die toename zal nog niet afnemen, het zal nog wel even duren voordat we het effect gaan zien van de nieuwe opgelegde maatregelen. Die zijn vrijdagavond pas in gegaan, dus op zijn vroegst zie je daar volgende week pas de resultaten van."

"het word een spannende week"

Het wordt dus een "spannende" week, dat denkt de veearts/viroloog. "Er is een veel te grote toename voor de fase waar we nu inzitten. Er zijn wel al veel mensen gevaccineerd, maar een het overgrote deel van de volwassenen nog niet, of niet volledig gevaccineerd en beschemd. Mijn zorg is dat deze uitbraak niet beperkt gaat blijven tot jongeren. Je kan nu al zien dat in bijna alle leeftijdsgroepen een toename van het aantal besmettingen aan het komen is."

De komende tijd gaat blijken of de opgelegde maatregelen, die gisteren zijn aangekondigd, genoeg zullen zijn om de besmettingen in te dammen.

Koopmans: "Die maatregelen zijn puur gericht op de plekken waar nu het grootste problemen zitten: dat zijn de feesten, kroegen, en vooral het nachtleven. We gaan zien of het wat uithaald. Maar als de besmettingen blijven stijgen, zijn er misschien nog nog meer maatregelen nodig. Als het zo door blijft gaan als nu, gaan we het hier niet mee redden."

Wakker schudden

"Er is heel veel tegelijk verruimd, daarbij is niet zo goed doorgekomen dat mensen zich nog steeds aan de basismaatregelen moeten houden", denkt Koopmans. "Afstand houden, drukte mijden, thuis blijven en testen als je klachten hebt. Mensen waren blij met de versoepelingen en hielden feestjes en barbecues. Daar is ook een hele groep geïnfecteerd. Kennelijk lukt het niet om die maatregelen te handhaven."

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.