Belgische vrouw (90) besmet met twee virusvarianten: alpha en bèta

Gepubliceerd op 11 juli 2021 om 11:46

Foto: Dr. Vankeerberghen van OLVZ Aalst

 

Belgische vrouw (90) besmet met twee virusvarianten: Alpha en Bèta

Een negentigjarige oude vrouw uit België die eerder overleed aan het coronavirus, was besmet met zowel de alfa- als de betavariant. Dat brachten Belgische onderzoekers zondag naar buiten. Dit is een zeldzaam fenomeen maar wordt volgens hen mogelijk onderschat.

Toen medisch personeel de oudere dame testte op de aanwezigheid van varianten, zagen ze dat de vrouw zowel de alfastam (die oorspronkelijk uit Groot-Brittannië komt) als de betavariant (die voor het eerst in Zuid-Afrika voor is gekomen) bij zich droeg. "Beide varianten waarden op dat moment rond in België, dus is ze waarschijnlijk gecogeïnfecteerd door twee verschillende mensen die 2 verschillende varianten bij zich droegen", zegt moleculair bioloog Anne Vankeerberghen van het OLV-ziekenhuis, leidster van het onderzoek. "We Weten gewoon niet hoe ze besmet is geraakt."
 

"geen andere gepubliceerde gevallen"


Vankeerberghen vertelt dat het moeilijk vast te stellen is of de co-infectie een beslissende rol heeft gespeeld bij de snelle achteruitgang van de oudere dame. Het onderzoek, dat nu nog niet ingediend is om te publuceren bij een medisch tijdschrift, gaat wel gepresenteerd worden op een Europees congres. Vankeerberghen zegt in een persbericht dat er "geen andere bekende gevallen" zijn van deze soortgelijke co-infecties en voegde er wel meteen aan toe dat het fenomeen "hoofdwaarschijnlijk wordt onderschat". Dit komt volgens omdat er te beperkt  getest word op zorgelijke virusvarianten. Ze heeft opgeroepen tot snelle PCR-tests om bekende variantmutaties meteen te kunnen ontdekken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.