Tweede kamer terug van reces voor corona debat, de cijfers reizen de pan uit

Gepubliceerd op 10 juli 2021 om 18:07

Foto: De Tweede Kamer. ©ANP

Kamer komt terug van reces voor debat over coronavirus

De Tweede Kamer komt woensdag even terug van zomer reces voor het coronavirus debat. Dat stond eigenlijk niet op de planning dat er zo snel weer over het virus gedebatteerd zou worden, maar nu komt het kabinet terug van reces vanwege een nieuwe coronamail van demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

Tijdens het (theater)debat zal gedebatteerd worden over de oplopende coronabesmettingen van de afgelopen week en het nu staande coronabeleid. Het zal debat worden gehouden in de Ridderzaal, omdat het Kamergebouw aan het verbouwen is.

10.345 nieuwe coronagevallen deze week

Voor het eerst zijn er weer meer dan 10.000 nieuwe corona besmettingen in één dag tijd. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kreeg  RIVM 10.345 meldingen van positieve tests binnen. Dat is  bijna 50 procent meer dan van de bijna 7000 positieve tests die het RIVM vrijdag meldde.

De 10.345 nieuwe besmettingen zijn meer dan de afgelopen 5 dagen bij elkaar. Vorige week zaterdag waren er iets meer dan 1100 positieve tests gemeld. Dat betekent dat het in een week tijd is vernegenvoudigd. Dat is nog nooit eerder voorgekomen tijdens de corona uitbraak in Nederland, die inmiddels alweer 500 dagen aanhoud als je het kabinet en het RIVM moet geloven.

Record in Amsterdam behaald

In Amsterdam kwamen er 900 nieuwe gevallen binnen. Voor Amsterdam is dat een letterlijk een record. In de gemeente Utrecht werden 793 mensen positief getest en in Rotterdam 688. In Groningen waren er 426 mensen die te horen kregen dat ze het virus hebben opgelopen en in Den Haag waren dat er iets minder 388 inwoners. In 15 andere gemeentes is geen enkele positieve test vastgesteld. Dat is dan weer het laagste aantal in lange tijd.

Eén sterfgeval, waarschijnlijk niet van nu

Het aantal sterfgevallen stijgt niet. Het RIVM kreeg afgelopen 24 uur één keer het bericht dat er een coronapatiënt aan het virus zou zijn overleden. Dit betreft een inwoner van Bodegraven-Reeuwijk. Dat het overlijden nu pas werd gemeld, wil natuurlijk niet zeggen dat deze persoon ook pas net of in de afgelopen 24 uur is overleden. Het duurt namelijk geregeld een tijdje voor een sterfgeval is word gemeld en word vastgelegd.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.